Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, κάτι που κλιμακώνει τις πιέσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την αντιμετώπιση του επίμονου φαινομένου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 8,8% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους αναλυτών και επενδυτών.  

German inflation accelerates to 8.8%

Το κόστος τροφίμων και ενέργειας παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, παρότι ο αντίκτυπος περιορίστηκε εν μέρει από τα προσωρινά μέτρα βοήθειας της γερμανικής κυβέρνησης. Το γεγονός δε, ότι τα εν λόγω μέτρα οσονούπω λήγουν, σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. 

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Bundesbank, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «χτυπήσει» το 10% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητας λόγω της ασαφούς κατάστασης γύρω από την ενέργεια και τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Μια ολική διακοπή των ροών από τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει ένα ξέφρενο κύμα ανατιμήσεων, οδηγώντας παράλληλα την οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Ένα σενάριο, το οποίο φοβίζει όλη την Ευρώπη. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχουν φωνές για ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις (75 μονάδες βάσης), με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού. Σήμερα το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στο 0,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%. 

Όμως, όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει οι αναλυτές, τα υψηλότερα επιτόκια συνιστούν αρνητική είδηση για την οικονομία, καθώς ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. 

Διαβάστε επίσης

Ο Πάνος και το λευκό παντελονάκι, η Fortress στο real estate, ο Καραπιάλης και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Vivo Europe: Η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη στα smartphones επενδύει στην Ελλάδα

Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γαλλία – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η Κομισιόν