Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος ενός μάνατζερ φαρμακευτικής εταιρείας κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για τη διαρροή εταιρικών μυστικών σε έναν στενό του φίλο, το Γιώργο Νίκα, ο οποίος οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ήταν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου συναλλαγών βασισμένων σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο 39χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν ο πρώτος εναγόμενος σε δικαστήριο των ΗΠΑ που αντιμετώπισε κατηγορίες για συμμετοχή σε ένα σύστημα εμπιστευτικών πληροφοριών το οποίο δημιούργησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών μέσα από διαρροές που έγιναν παρά το νόμο από επενδυτικούς τραπεζίτες και εταιρικά στελέχη σχετικά με στοιχεία φαρμακευτικών εταιρειών. Αν και ο Λαβίδας έπαιξε έναν σχετικά μικρό ρόλο στην υπόθεση, η δίκη του στη Νέα Υόρκη έριξε φως στο πώς ένας διεφθαρμένος Ελβετός trader και άλλοι εκμεταλλεύτηκαν επαφές σε τρεις ηπείρους για συλλογή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την αγορά.

Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη για τις επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω ηλεκτρονικής διαβίβασης πληροφοριών, της απάτης σε χρεόγραφα και της συνωμοσίας, μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την Ariad Pharmaceuticals Inc. τις οποίες έλαβε από τον πατέρα του. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Λαβίδας διαβίβασε τις πληροφορίες αυτές στον Γεώργιο Νίκα, έναν Έλληνα επιχειρηματία με ακίνητα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκας χρησιμοποίησε τα μυστικά προκειμένου με κινήσεις στην αγορά να αποκομίσει περί τα 4,7 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Λαβίδας έλαβε λιγότερα ως αντάλλαγμα, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Διαβίβασε τις πληροφορίες λόγω της φιλίας του με τον Νίκα και ως αντάλλαγμα για μια επένδυση ύψους 500.000 δολαρίων από τη σύζυγο του Νίκα στην επιχείρησή του, την Mediterra Inc., για να αρχίσει την παρασκευή μπαρών με διατροφικές προδιαγραφές.

Η δικαστής των ΗΠΑ που προήδρευσε στην εκδίκαση της υπόθεσης, η Ντενίζ Κόουτ, δήλωσε ότι ο Λαβίδας θα μάθει το ύψος της ποινής του στις 17 Απριλίου. Ο καταδικασθείς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα οκτώ χρόνια. Η δικαστής απέρριψε αίτημα του Λαβίδα να γίνει γνωστή η ποινή του πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Λαβίδας έχει παραμείνει περιορισμένος κατ’ οίκον από τη σύλληψή του τον Οκτώβριο στο μητροπολιτικό κέντρο του Μανχάταν, αφού η Κόουτ αρνήθηκε το προτεινόμενο πακέτο εγγύησης ύψους 26 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από την έναρξη της δίκης. Ο Λαβίδας πιθανότατα θα εκτίσει την ποινή του σε μια λιγότερο περιορισμένη φυλακή, από εκείνη όπου κρατήθηκε ο Τζέφρι Επστάιν, καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος τον περασμένο Αύγουστο, όταν βρισκόταν εν αναμονή της δίκης του.