Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν και την υποστήριξη της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Η επίσημη συμφωνία αναμένεται σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ το βράδυ της Τρίτης συζήτησαν τρόπους μετριασμού του αντίκτυπου που θα είχε το νέο πακέτο σε χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, είπαν πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εξέφρασαν ανησυχίες για τους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και πίεσαν για διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού και τις πιθανές επιπτώσεις του.

Οι κυρώσεις θα προσθέσουν την απαγόρευση της αποστολής ρωσικού πετρελαίου στους υφιστάμενους περιορισμούς στις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του, αλλά θα προβλέπει εξαίρεση για το πετρέλαιο με τιμή στο όριο ή κάτω από το όριο που ορίζεται από έναν συνασπισμό της Ομάδας των Επτά και μιας ομάδας άλλων χωρών, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που είναι στη διάθεση το Bloomberg.

Το πακέτο κυρώσεων θα εγκριθεί επίσημα σήμερα Τετάρτη, αποκλείοντας τυχόν αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ πάντως,  ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο διαβεβαίωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη, το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών.

Σημειώνεται ότι οι παραδόσεις στην ουγγρική αγορά γίνονται μέσω αγωγών οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ η Βουδαπέστη είναι από τους μεγαλύτερους επικριτές μεταξύ των 27, των κυρώσεων των Βρυξελλών στη Μόσχα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία.

Για να επιτραπεί η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, το μπλοκ θα πρέπει να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία του. Τον Ιούνιο, τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν σε πλήρη απαγόρευση των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για το θαλάσσιο πετρέλαιο, ενώ η ναυτιλία γλίτωσε από τους περιορισμούς. Οι περισσότερες από αυτές τις απαγορεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 5 Δεκεμβρίου παράλληλα με την απαγόρευση αγορών ρωσικού αργού από την ΕΕ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για το Bella Vita και την οικογένεια Αγούδημου (pics)

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» για την επόμενη φάση ανάπτυξης του Costa Navarino

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ελληνικές χημικές βιομηχανίες