Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τις δυσμενείς προοπτικές για την οικονομία της Eυρωζώνης, υποστήριξε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Iζαμπέλ Σνάμπελ.

Αν και η οικονομική δραστηριότητα στα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να παραμείνει στάσιμη και να μην οδηγηθεί σε ύφεση, η Γερμανία έχει λιγότερες πιθανότητες να αποφύγει μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της δήλωσε ο Σνάμπελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό t-online.

Ο πληθωρισμός – ήδη «τρέχει» με τους πλέον γρήγορους από την εισαγωγή του ευρώ και σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ- μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα στο ανώτατο σημείο του, είπε. «Η επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό», είπε η Σνάμπελ. «Φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψη κατά τη αξιολόγηση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, τα επίπεδα των επιτοκίων είναι χαμηλά, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τα αυξάνουμε».

Είναι «ακόμα πιο σημαντικό» να στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν στην ΕΚΤ και ότι η ακρίβεια θα υποχωρήσει είπε.

«Αναμένω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του», δήλωσε η Σνάμπελ. «Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να τα αυξάνουμε. Αποφασίζουμε συνάντηση με συνάντηση, με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων».

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Καμία ανοχή στο κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

Στο κάδρο οι ηλεκτροπαραγωγοί με έκτακτο χαράτσι €400 εκατ. στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας