Συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε η οικονομία της Σουηδίας, εν μέσω αναμονής για μειώσεις των επιτοκίων που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, την ώρα που η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων ανέμενε ανάπτυξη 0,2%.

Η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, με το υψηλό κόστος δανεισμού να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή, η βουτιά στην αγορά ακινήτων έχει πλήξει την παραγωγή και τον κατασκευαστικό κλάδο, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς, το οποίο βρίσκεται στο 4%, με ορίζοντα τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Οι εν λόγω προσδοκίες, μαζί με τις βραδύτερες αυξήσεις τιμών, έχουν μερικώς αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, με τον σχετικό δείκτη να “σκαρφαλώνει” στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία ότι εξασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα

Πωλείται η βίλα του Μάθιου Πέρι στο Λος Αντζελες προς 4,8 εκατ. ευρώ

Τα πιο διάσημα παπούτσια στον κόσμο και το φαινόμενο της κόκκινης σόλας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ