Συνέχιση του ράλι του S&P 500 και την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα την άνοδο του δείκτη σε νέο ιστορικό υψηλό προβλέπουν οι αναλυτές της Bank of America σε σημερινό σημείωμα τους, επικαλούμενοι την προσαρμογή των αμερικανικών επιχειρήσεων στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και τη μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων. Με τον τρόπο αυτό συμφωνούν με τις βελτιωμένες προβλέψεις που έχουν διατυπώσει κι άλλοι αναλυτές για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ομάδα αναλυτών της BofA με επικεφαλής την Σαβίτα Σαμπραμάνιαν προβλέπει διατήρηση των… ταύρων στην αμερικανική αγορά και την επόμενη χρονιά, καθώς «η αγορά έχει ήδη απορροφήσει τα σημαντικά γεωπολιτικά σοκ» χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η αμερικανική οικονομία.

Μάλιστα, όπως σχολιάζουν, το οικονομικό περιβάλλον είναι ουσιαστικά ισορροπημένο, ούτε υπερβολικά «θερμό» ούτε υπερβολικά «ψυχρό». Τα δε, εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να βελτιωθούν περαιτέρω, ακόμη κι αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί!

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η κατεύθυνση που έχει πάρει η Federal Reserve. Οι αναλυτές της BofA επισημαίνουν ότι η πορεία αυτή για τη Wall Street θα έρθει «όχι μόνο διότι περιμένουμε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, αλλά και χάρη στα όσα έχει επιτύχει η Fed».

Έτσι, λοιπόν, οι αναλυτές της BofA «βλέπουν» τον S&P 500 να κλείνει σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στις 5.000 μονάδες, στα τέλη του 2024, ήτοι δηλαδή κατά 10% υψηλότερα από τα τωρινά του επίπεδα.

Η Bank of America δεν είναι η μόνη τράπεζα που έχει υιοθετήσει ρόδινες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς την επόμενη χρονιά. Τόσο η Goldman Sachs (σε ανάλυση του Ντέιβιντ Κόστιν) όσο και η Societe Generale (σε ανάλυση του Μάνις Κάμπρα) υποστήριξαν ότι ο S&P θα «φλερτάρει» με νέα υψηλά το 2024.

Αντιστοίχως η Barclays σε πρόσφατη ανάλυση της υποστήριξε πως αναμένει υψηλότερες επιδόσεις από τις αμερικανικές μετοχές σε σχέση με την αγορά ομολόγων, ενώ ακόμη και ο πλέον επιφυλακτικός Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του δείκτη την επόμενη χρονιά.

Σημειωτέον πως με το Νοέμβριο να εξελίσσεται στον καλύτερο μήνα της χρονιάς για το αμερικανικό χρηματιστήριο, τα κέρδη του S&P 500 πλησιάζουν το 10% για το μήνα και το 18% από τις αρχές του 2023.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα βασίζεται, όχι μόνο στη βεβαιότητα πως η Federal Reserve έχει… τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και πως θα ξεκινήσει να συζητά την έναρξη του καθοδικού τους κύκλου μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, ίσως κι από την άνοιξη.

Παράλληλα και το outlook για τα εταιρικά κέρδη της χρονιάς παραμένει ισχυρό, δεδομένου πως η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ολοκληρώνεται με καλές επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως απ’ τους μετόχους της Currys για την πώληση του Κωτσόβολου

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania στην Clever Media – Πώς σχολιάζει ο ΟΤΕ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ