Σειρά δημοπρασιών με αντικείμενα που ανήκαν στον εκλιπόντα σούπερ σταρ της ποπ, Φρέντι Μέρκιουρι, ετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο. Πρόκειται για περίπου 1.500 αντικείμενα που θα πωληθούν σε έξι δημοπρασίες. Αναμένεται να αποφέρουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (7,4 εκατομμύρια δολάρια), αν και τα αντικείμενα εξακολουθούν να καταγράφονται, οπότε το ποσό αυτό μπορεί να αλλάξει.

Κάθε αντικείμενο θα προέρχεται από το σπίτι του Μέρκιουρι στο Λονδίνο, γνωστό ως Garden Lodge, το οποίο κληροδότησε στη φίλη του Μέρι Όστιν, μετά το θάνατό του από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS το 1991. Η Όστιν κατοικούσε στο σπίτι από τότε και «φρόντιζε και αγαπούσε αυτά τα αντικείμενα πολύ προσεκτικά όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο Ντέιβιντ ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής των πωλήσεων μεμονωμένων ιδιοκτητών στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο. «Δεν νομίζω ότι η Μαίρη χρησιμοποιούσε τα πράγματα όπως ο Φρέντι. Νομίζω ότι έβλεπε τον εαυτό της ως επιμελητή – αυτή ήταν η γενικότερη άποψή της γι’ αυτά».

Σύμφωνα με τον ΜακΝτόναλντ, η επίσκεψη στο σπίτι ήταν σαν να μπαίνεις σε μια χρονοκάψουλα. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», λέει. «Ένιωσα σαν… αρχαιολόγος μπαίνοντας σε αυτόν τον χώρο». Τα ρούχα εξακολουθούν να είναι κρεμασμένα στις ντουλάπες- οι φίνες πορσελάνες και τα ασημικά φαίνονται όπως τα άφησε ο Μέρκιουρι. «Άνοιξα ένα μπαούλο και μέσα ήταν μια ασημένια χτένα για μουστάκι του οίκου Tiffany».

Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, το περιεχόμενο του σπιτιού θα τεθεί προς πώληση. «Για πολλά χρόνια τώρα, είχα τη χαρά και το προνόμιο να ζω περιτριγυρισμένος από όλα τα υπέροχα πράγματα που ο Φρέντι έψαχνε και αγαπούσε τόσο πολύ», ανέφερε η Όστιν σε δήλωσή της. «Αλλά τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα να πάρω τη δύσκολη απόφαση να κλείσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής μου». Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Mercury Phoenix Trust και στο Ίδρυμα Elton John AIDS Foundation.

Tο σπίτι του Φρέντι Μέρκιουρι στο Λονδίνο, γνωστό ως Garden Lodge

«Βασιλιάς» της Rock ‘n’ Roll

Το περίφημο στέμμα και ο μανδύας του Μέρκιουρι, που φορούσε στην τελική εκτέλεση του God Save the Queen κατά τη διάρκεια της τελευταίας του περιοδείας με τους Queen, εκτιμάται σε 60.000 έως 80.000 λίρες. Ένα σακάκι που ο οίκος Sotheby’s έχει χαρακτηρίσει «στρατιωτικού στυλ», το οποίο φορούσε για το πάρτι drag ball των 39ων γενεθλίων του στο Μόναχο, εκτιμάται μεταξύ 10.000 και 15.000 λιρών. Οι θαυμαστές του θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αγοράσουν το γιλέκο που φορούσε για το τελευταίο του βίντεο, These Are the Days of Our Lives το 1991. Τα μεταξωτά μέρη του γιλέκου διαθέτουν ζωγραφισμένες στο χέρι απεικονίσεις των γατών του Μέρκιουρι, Delilah, Goliath, Oscar, Lily, Romeo και Miko. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5.000 έως 7.000 λίρες.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά μουσικά αναμνηστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός χειρόγραφου με στίχους για το We Are the Champions, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 200.000 και 300.000 λιρών. Οι χειρόγραφοι στίχοι του για το Killer Queen έχουν πάρει εκτίμηση από 50.000 έως 70.000 λίρες.

Καλές Τέχνες

Ο Μέρκιουρι ήταν επίσης ένας άφθαστος συλλέκτης καλών και διακοσμητικών έργων τέχνης. «Υπάρχουν σίγουρα στοιχεία rock ‘n’ roll, αλλά σε αυτό υπάρχει και ένα μελετημένο, σοβαρό στοιχείο, που δεν είναι πιο σοβαρό από την ιαπωνική συλλογή του», λέει ο ΜακΝτόναλντ. Το Garden Lodge, συνεχίζει, «έχει ένα ιαπωνικό δωμάτιο διακοσμημένο με ιαπωνική τέχνη και αντικείμενα». Τα κομμάτια περιλαμβάνουν την ξυλογραφία του Utagawa Hiroshige του 1857 «Sudden Shower Over the Shin-Ohashi Bridge and Atake», η οποία εκτιμάται μεταξύ 30.000 και 50.000 λιρών, και ένα κεντημένο, μακρυμάνικο κιμονό, που εκτιμάται μεταξύ 5.000 και 8.000 λιρών.

Υπάρχουν επίσης αντικείμενα δυτικής Τέχνης, όπως ένας πίνακας του 1880 του Ζακ Τισό, με τίτλο «Type of Beauty», ο οποίος εκτιμάται από 400.000 έως 600.000 λίρες, και ένα ρολόι γραφείου Fabergé, το οποίο ο Μέρκιουρι διατηρούσε στην κρεβατοκάμαρά του και εκτιμάται από 30.000 έως 50.000 λίρες. Το σπίτι είναι γεμάτο από «πολύ καλά» έπιπλα, όπως λέει ο Μακντόναλντ. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί αρκετά», λέει.

Πρόγραμμα δημοπρασίας

Συνήθως, ακόμη και οι μεγαλύτερες συλλογές παρουσιάζονται στο κοινό μόνο για μία ή δύο εβδομάδες το πολύ πριν από μια δημοπρασία. Αυτή τη φορά, όμως, «κάνουμε κάτι πρωτοφανές, κλείνουμε το κτήριο, εγκαθιστούμε όλα τα μέρη και στη συνέχεια όλα θα είναι σε κοινή θέα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι την πώληση» λέει ο Μακντόναλντ.

Οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν με μια βραδινή πώληση στις 6.

Διαβάστε ακόμη

Προς τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας κλίνει η Κομισιόν – Δυσφορία στο Βερολίνο

Παράταση έως τις 31/10 για τις ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα τιμολόγια της κηραλοιφής, η μάχη των «φουρναραίων», οι υποψίες της ΑΓΕΤ και ο νέος παίκτης του leasing

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ