Μπορεί η Γερμανία να βγήκε από τη χειμερινή ύφεση, ωστόσο η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη, με τα ερωτήματα σχετικά με τη θεμελιώδη υγεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να παραμένουν.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπολειπόμενο της αύξησης 0,1% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι. Το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ωστόσο προς τα πάνω, σε -0,1% από -0,3%.

Ενώ η έκθεση προσφέρει μόνο ισχνά σημάδια ανθεκτικότητας στη Γερμανία, οι αριθμοί από Γαλλία και Ισπανία έδιναν μια πιο αισιόδοξη εικόνα – αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι η ευρωζώνη μπορεί να οδεύει προς τη δική της ύφεση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία έχει ήδη υποστεί μια ετήσια ύφεση στη μεταποίηση και οι προοπτικές της για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες. Οι δείκτες ερευνών σηματοδοτούν ταχεία εξασθένηση της ζήτησης – συμπεριλαμβανομένου του τομέα των υπηρεσιών που μέχρι στιγμής κρατιόταν όρθιος.

Η BASF SE δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει μια δειλή ανάκαμψη της παραγωγής χημικών προϊόντων κατά το δεύτερο εξάμηνο, διευκολύνοντας την ύφεση σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Αλλά η εταιρεία μείωσε τις προσδοκίες της για το 2023 νωρίτερα αυτό το μήνα, κατηγορώντας την υποτονική παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και την αργή ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα.

Ξεχωριστά, η εταιρεία παραγωγής ειδικών χημικών Clariant AG δήλωσε ότι δεν αναμένει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο, μετριάζοντας περαιτέρω τις προοπτικές της.

Η Bundesbank ανέφερε στην τελευταία της εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της Γερμανίας μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να είναι “κάπως πιο διστακτική” από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, λόγω της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, καθώς τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξάνονται. Τότε, το ίδρυμα προέβλεπε συρρίκνωση 0,3% για το 2023.

Οι προβλέψεις που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά που θα καταγράψει συρρίκνωση της παραγωγής της φέτος, καθώς παλεύει με τον παρατεταμένο αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.

Αλλού στην Ευρώπη, η Γαλλία ανακοίνωσε ανάπτυξη 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, η οποία υπερέβη κατά πολύ τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg. Ενώ η επέκταση επιβραδύνθηκε στην Ισπανία, παρέμεινε στο υγιές 0,4% – σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Διαβάστε ακόμα

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Ενισχύει την παρουσία της στο Χ.Α. η πληροφορική – Δύο μετατάξεις και προοπτική νέων εισαγωγών (pic)

Τράπεζες: Στο «φως» οι επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ – Πάνω από τη βάση με… ατού τα εμπορικά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ