Σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της έχασε σε μια συνεδρίαση η Temenos AG βλέποντας την χρηματιστηριακή της αξία να συρρικνώνεται κατά 2,1 δισ. δολάρια, μετά το σορτάρισμα της μετοχής της από την Hindenburg Research.

Η αμερικανική εταιρεία έρευνας επενδύσεων που διακρίνεται για τις ακτιβιστικές κινήσεις short-selling «επιτέθηκε» κατά της ελβετικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού επικαλούμενη σοβαρά λάθη στα βιβλία της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Hindenburg ισχυρίστηκε ότι η Temenos έχει υποπέσει σε σημαντικές λογιστικές παρατυπίες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς και πως «χειραγωγεί τα κέρδη της». Επίσης, υποστήριξε πως οι κατηγορίες αυτές αποτελούν «κοινό μυστικό» στους κόλπους της Temenos.

Στα ηνία της Temenos βρίσκεται ο Κύπριος Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκτός από πρόεδρος ασκεί προσωρινά και χρέη διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση του πρώην CEO, Μαξ Σουάρντ, τον Ιανουάριο του 2023.

Η ελβετική εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ωστόσο, η μετοχή της έκανε «βουτιά» στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης φτάνοντας να χάνει έως και 34%, αν και τελικά έκλεισε με πτώση 28% στα 63,5 ελβετικά φράγκα. Πτώση που σε κάθε περίπτωση αποτελεί την μεγαλύτερη που έχει καταγράψει από το 2009.

Μετά την εξέλιξη αυτή o αναλυτής Τσενγκίζ Σεν της Julius Baer Group δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες αυτές και πως θα θέσει υπό παρακολούθηση τη μετοχή της Temenos για την πιθανότητα αναθεώρησης της τιμής-στόχου που έχει ορίσει.

Η Hindenburg Research, που ιδρύθηκε από τον Νέιτ Άντερσον, ξεκίνησε να γίνεται ευρύτερα γνωστή από πέρυσι όταν έβαλε στο στόχαστρο της τις επιχειρηματικές αυτοκρατορίες διάσημων επιχειρηματιών όπως ο Γκαουτάμ Αντάνι, ο Τζακ Ντόρσεϊ και ο Καρλ Ίκαν. Μάλιστα τα σορταρίσματα στα οποία επιδόθηκε κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία των εν λόγω εταιρειών.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο αναλυτής του Bloomberg, Τάμλιν Μπασόν επεσήμανε πως μπορεί να διαβρώσουν το «θετικό συναίσθημα» που είχαν δημιουργήσει τα οικονομικά στοιχεία της Temenos για το 2023, μετά το καταστροφικό 2022. Υποστήριξε, ωστόσο, πως πιθανότατα η εταιρεία θα θελήσει να δώσει απαντήσεις κατά την επενδυτική ημέρα που έχει οργανώσει για τις 20 Φεβρουαρίου.

Πάντως, ήδη πριν τις πληροφορίες αυτές, οι αναλυτές εμφανίζονταν διχασμένοι για την πορεία της ελβετικής εταιρείας, που αξιολογείται με πέντε συστάσεις «buy», δέκα συστάσεις «hold» και τέσσερις «sell», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Η δε, μετοχή της μέχρι και το κλείσιμο της Τετάρτης μετρούσε άνοδο κατά 12% από τις αρχές της χρονιάς, που ήρθε σε συνέχεια ενός ράλι ύψους 54% το 2023. Το 2022, ωστόσο, η μετοχή της είχε υποχωρήσει κατά 60%.

Πάντως, διεθνείς αναλυτές στάθηκαν και στον ευρύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η δράση των ακτιβιστών short-sellers. Κατά τον Ιβάν Κοσόβιτς της Breakout Point η καθίζηση των μετοχών της Temenos αντανακλά τη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχουν στην αγορά οι ακτιβιστές σορτάκηδες.

Σημειωτέον πως η Temenos υπήρξε εδώ και καιρό στόχος πιθανής εξαγοράς από εταιρείες όπως η EQT, η Permira, η Nordic Capital, η Thoma Bravo και η KKR & Co. Οι σχετικές συνομιλίες, όμως, κατέρρευσαν το 2022, λόγω των χαμηλών τεχνολογικών αποτιμήσεων και της ανησυχίες για τις τιμές του κλάδου.

Η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη βρίσκεται επίσης εν μέσω μιας μακράς πορείας αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου. Ο Κύπριος πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Ανδρεάδης είναι επί του παρόντος και ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, μετά την παραίτηση του Μαξ Σουάρντ τον Ιανουάριο του 2023 μετά την πίεση των ακτιβιστών.

Η Temenos δημιουργεί λογισμικό βασισμένο σε cloud, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να προσφέρουν λύσεις ψηφιακής τραπεζικής, συνάλλαγμα και υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, χρησιμοποιείται από περισσότερους από 3.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων ομίλων όπως η Standard Chartered, η Julius Baer και η Nordea.

Διαβάστε ακόμη

Ευρώπη: Γιατί δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα (πίνακες + γράφημα)

Viva Wallet: Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους μας

Fed: Πιο «σκληρά» τα νέα stress tests των αμερικανικών τραπεζών υπό τη σκιά της περσινής κρίσης (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ