Το περιεχόμενο των νέων σεναρίων των ετήσιων stress tests στις οποίες θα υποβληθούν οι αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι νέες… ασκήσεις είναι πιο «σκληρές» και περιλαμβάνουν ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα υποθετικών κινδύνων αντανακλώντας την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να εντείνει τους ελέγχους για τη σταθερότητα του συστήματος μετά την κρίση της περασμένης άνοιξης με επίκεντρο τις μικρές περιφερειακές τράπεζες.

Άλλωστε, η κρίση που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο δημιουργώντας τριγμούς στις αγορές διεθνώς εξέθεσε και τις ίδιες τις ρυθμιστικές αρχές που βρέθηκαν να είναι υπόλογες για τα κενά στο ελεγκτικό πλαίσιο.

Ανησυχία για τα εμπορικά ακίνητα

Μάλιστα, οι φόβοι για τη σταθερότητα των μικρών τραπεζών έχουν επανέλθει εσχάτως στο προσκήνιο με αφορμή τους τριγμούς που εμφάνισε η συμμετοχική New York Community Bank λόγω της εκτίναξης των κόκκινων δανείων εμπορικών ακινήτων, δεδομένου κιόλας πως το κραχ στα εμπορικά ακίνητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ευρύτερα τον κλάδο.

Έχοντας, λοιπόν, μάθει από το… πάθημα της η Fed ετοίμασε ένα νέο φάσμα ακραίων σεναρίων για τις 32 μεγάλες, αλλά και μικρότερες τράπεζες (με assets από 100 δισ. δολάρια) που θα κληθούν να συμμετέχουν στις ασκήσεις. Και είναι προφανές ότι η Wall Street θα περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, όχι μόνο για να βεβαιωθεί για την υγιή κατάσταση του τραπεζικού κλάδου, αλλά κι επειδή από τις βαθμολογίες που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί και η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν στην επιτροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους επενδυτές μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

Επίσης, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να επηρεάσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών σε ένα διάστημα που στην Ουάσιγκτον μαίνεται η διαμάχη για την εφαρμογή του νέου αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου που έχουν παρουσιάσει οι ρυθμιστικές αρχές, ακριβώς λόγω της περσινής κρίσης, με στόχο την καλύτερη θωράκιση του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με τα διεθνή κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ.

Οι τράπεζες, εξάλλου, δεν έχουν εγκαταλείψει το σκληρό lobbying προς τα κόμματα και το Κογκρέσο (δεδομένου πως η πολιτική σκηνή βρίσκεται και σε προεκλογική περίοδο) ελπίζοντας σε χαλάρωση των μέτρων. Και αν περάσουν τα φετινά, πιο αυστηρά, stress test με υψηλές επιδόσεις ελπίζουν πως θα έχουν ένα ακόμη επιχείρημα στην… φαρέτρα τους.

Τα νέα σενάρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, τα πιο ακραία σενάρια στα οποία θα δοκιμαστούν φέτος οι αμερικανικές τράπεζες περιλαμβάνουν την ελεύθερη πτώση των τιμών των σπιτιών σε ποσοστό 36%, καθώς και την «βουτιά» των τιμών των εμπορικών ακινήτων σε ποσοστό 40%.

Επίσης, περιλαμβάνουν την πιθανότητα εκτίναξης της ανεργίας κατά 6,5%, πιάνοντας έτσι «ταβάνι» στο 10%.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά θα εισαχθεί μια επιπρόσθετη «διερευνητική ανάλυση» του ευρύτερου συστήματος, η οποία θα δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών σε ένα ευρύτερο φάσμα ρίσκων πέραν των συνηθισμένων που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα.

Στόχος της Fed είναι να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτές τις στρόφιγγες της δανειοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Η εν λόγω διερευνητική ανάλυση θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα σοκ υπό ένα διαφορετικό τοπίο οικονομικών συνθηκών, επιπέδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Τα δύο πρώτα υποθετικά σοκ θα αφορούν ακραία πίεση στα επίπεδα ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών, όπως στην περίπτωση μιας μεγάλης αιφνίδιας αλλαγής στα επίπεδα καταθέσεων, όπως δηλαδή συνέβη πέρυσι με την περίπτωση των περιφερειακών τραπεζών που κατέρρευσαν, όπως η SVB και η Signature Bank.

Στα άλλα δύο υποθετικά σοκ της νέας ανάλυσης θα δοκιμαστούν μόνο οι πιο μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και θα αφορούν κυρίως σημαντικούς τριγμούς στις αγορές, όπως ένα διεθνές χρηματιστηριακό κραχ. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση των μεγάλων τραπεζών στις συνέπειες της κατάρρευσης πέντε μεγάλων hedge fund.

Η Fed έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης, νέας διερευνητικής ανάλυσης δεν θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα απαιτηθούν από τις τράπεζες.

Τα stress test θα «τρέξουν» μέσα στους επόμενους μήνες και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη 

Viva Wallet: Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους μας

Προϋπολογισμός: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρωτογενές πλεόνασμα, στα 2,1 δισ.

Σχέδιο Δράσης – Δημογραφικό: Επίδομα για εξωσωματική γονιμοποίηση εξετάζει η κυβέρνηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ