Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας επί των κατηγοριών που εξαπέλυσε εναντίον της για λογιστικές παρατυπίες η Hindenburg Research ανακοίνωσε η Temenos AG, εν όψει και της αυριανής επενδυτικής ημέρας που έχει προγραμματίσει εδώ και καιρό.

Μάλιστα, η μετοχή της ανέκαμψε τη Δευτέρα σε ποσοστό κοντά στο 9%, αν και δεν μπόρεσε βέβαια να καλύψει τις εκτεταμένες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Θυμίζουμε πως αμερικανική ακτιβιστική stort-selling εταιρεία «επιτέθηκε» κατά της ελβετικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού επικαλούμενη σοβαρά λάθη στα βιβλία της.

Η Hindenburg ισχυρίστηκε ότι η Temenos έχει υποπέσει σε σημαντικές λογιστικές παρατυπίες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς και πως «χειραγωγεί τα κέρδη της». Επίσης, υποστήριξε πως οι κατηγορίες αυτές αποτελούν «κοινό μυστικό» στους κόλπους των διοικητικών της στελεχών με CEO τον Κύπριο Ανδρέα Ανδρεάδη.

Δεδομένου πως οι αγορές θεωρούν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις από τις ακτιβιστικές short-sellers είναι καλά μελετημένες και είναι αποτέλεσμα εξονυχιστικής έρευνας, η μετοχή της Temenos «γκρεμίστηκε» χάνοντας πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της μέσα σε δύο ημέρες.

Η ελβετική εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή έρευνας από τρίτα μέρη, που θα αναλάβουν να εξετάσουν τα όσα ισχυρίστηκε η αμερικανική επενδυτική.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την πεποίθηση μου ότι η Temenos “τρέχει” μια σταθερή επιχείρηση με καλούς χρηματοοικονομικούς ελέγχους» ανέφερε στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Θίμπολτ ντε Τερσάν, εξηγώντας και τη διεξαγωγή της έρευνας.

Επίσης, σε επικοινωνία του με αναλυτές ισχυρίστηκε πως η έρευνα θα πάρει λιγότερο από πέντε μήνες, καθώς στόχος είναι να είναι ταχεία, όσο και ενδελεχής, προκειμένου να αποκατασταθεί το γόητρο της εταιρείας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα θα δημοσιοποιηθούν από τη διοίκηση κατά την επενδυτική ημέρα που διοργανώνει την Τρίτη.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τρίμηνο, με τις επιδόσεις να κινούνται εντός προβλέψεων με αποτέλεσμα η Temenos να αποφασίσει τη διανομή υψηλού μερίσματος στα 1,20 ελβετικά φράγκα έναντι των 1,08 φράγκων που περίμεναν οι αναλυτές.

Πάντως, ανεξάρτητα από την υπόθεση αυτή, η εταιρεία συνεχίζει ακόμη την αναζήτηση νέου CEO, δεδομένου πως ο Ανδρέας Ανδρεάδης είχε αναλάβει χρέη μεταβατικού διευθύνοντα συμβούλου μετά την περσινή παραίτηση του Μαξ Σουάρντ, έπειτα από ασφυκτική πίεση που είχε δεχτεί από τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας, την Petrus Advisers.

Η Temenos δημιουργεί λογισμικό βασισμένο σε cloud, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να προσφέρουν λύσεις ψηφιακής τραπεζικής, συνάλλαγμα και υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, χρησιμοποιείται από περισσότερους από 3.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων ομίλων όπως η Standard Chartered, η Julius Baer και η Nordea.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά

«Μαύρες» προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία – Θα παραμείνει ο ασθενής της Ευρώπης και το 2024 (tweet)

J.P. Morgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς – Η νέα τιμή-στόχος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ