Ένας από τους πρωτοπόρους της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί τους ρυθμιστές για την πιθανότητα δημιουργίας περαιτέρω πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το πρώην στέλεχος της Bundesbank, Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, αναμένει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις: «Πιστεύω πως θα δούμε αυξήσεις των μισθών οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέα πληθωριστικά σοκ», τόνισε ο 86χρονος Γερμανός οικονομολόγος σε πρόσφατή του συνέντευξη στο Bloomberg.

Οι δηλώσεις του βετεράνου αναλυτή γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές δεδομένων των πρόσφατων μακροοικονομικών δεδομένων τα οποία υποδεικνύουν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Με την άποψή του συμφωνεί και ο νυν επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος τονίζει πως «βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων και των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, φαίνεται πως θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκιά μας πέραν της συνεδρίασης του Μαρτίου. Οι κινήσεις μας μετά τον Μάρτιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις, τα νέα πληθωριστικά στοιχεία αλλά και τα δεδομένα της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μας».

Οι πιέσεις αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά τις πρόσφατες αυξήσεις από τον περασμένο Ιούλιο. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, αναμένουν πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αγγίξει το 4%.   

Ο Ίσινγκ, πάντως, φαίνεται πως παραμένει καυστικός όσον αφορά τη διαχείριση της πληθωριστικής κρίσης από την ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «η κεντρική τράπεζα έπρεπε να δράσει άμεσα και νωρίτερα. Απέτυχε παταγωδώς».

Σύμφωνα με την  ανάλυση του Ίσινγκ, η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων δεν οφείλεται μόνο στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να αυξάνεται πριν τον πόλεμο. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η ΕΚΤ», δήλωσε ο Ίσινγκ.

Ο οικονομολόγος είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του οικονομικού και νομισματικού πλαισίου στο οποίο βασιζόταν η ΕΚΤ μέχρι πριν από μία, περίπου, διετία.

Η φήμη του ως γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ και ένθερμου υποστηρικτή της σταθερότητας των τιμών συνεχίζει και επηρεάζει πολλούς διαδόχους του τόσο στην ΕΚΤ όσο και εκτός της Ευρωζώνης. Ένας από τους «ακολούθους» της στρατηγικής του Ίσινγκ είναι και ο Χιού Πιλ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Αγγλίας το 2021.

Ο «αρχιτέκτονας» της ΕΚΤ

Μετά τη «θητεία» του στη Bundesbank κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90, ο Ίσινγκ ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής οικονομολόγου στην νεοσύστατη, τότε, ΕΚΤ, δημιουργώντας το βασικό πλαίσιο για τη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας και την εισαγωγή του ευρώ. Ο ίδιος θυμάται πως ο πληθωριστικός στόχος της τράπεζας, ο οποίος πια βρίσκεται στο 2%, είχε τεθεί αρχικά υπό του ποσοστού αυτού.

Ο Ίσινγκ έχει πολλάκις κατακρίνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα κατά τη θητεία του Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος τονίζει πως «η κεντρική τράπεζα πρέπει μεν να δίνει κατευθυντήριες γραμμές, αλλά όχι λεπτομέρειες. Οι αγορές συνήθως λαμβάνουν τις υποθετικές δηλώσεις των στελεχών της κεντρικής τράπεζας ως τετελεσμένα γεγονότα».

Όσο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Ίσινγκ τόνισε πως «το QE λειτούργησε αρκετά καλά στην αρχή, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος είχε όλο και λιγότερη επίδραση στην οικονομία. Τα αρνητικά στοιχεία του είναι αυτά που καταλήγουν να επηρεάζουν την οικονομία μακροπρόθεσμα».

Ο οικονομολόγος, ο οποίος πια περνάει τις ημέρες του μελετώντας οικονομικές αναλύσεις αλλά και διαβάζοντας τα γραπτά του Ιούλιου Καίσαρα, ανησυχεί για το ευρώ, υποστηρίζοντας πως το κοινό νόμισμα παραμένει ευάλωτο στις ιδιοτροπίες των εκάστοτε ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες είναι διατεθειμένες να αφήσουν τους ισολογισμούς τους ανεξέλεγκτους.

«Η νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει εάν όλα τα κράτη-μέλη δεν επιδεικνύουν υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Γεωπολιτική σύγκρουση με φόντο το πετρέλαιο: Γιατί η διαμάχη ΗΠΑ – Σ. Αραβίας είναι ευκαιρία για τη Ρωσία (πίνακες)

Αγριεύει η σύγκρουση Dolphin – Καμπουρίδη: Οι Εγγλέζοι επιμένουν στις κατηγορίες, κάνουν νέα αγωγή (pic)

Πέθανε ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης (pic)