To ESG fund με τις καλύτερες επιδόσεις του 2023 δημιουργήθηκε από την Ark Investment Management LLC και τροφοδοτήθηκε από ένα τεράστιο στοίχημα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

To Nikko AM Ark Positive Change Innovation Fund των $2,4 δισ. κατέγραψε αποδόσεις 68% πέρυσι, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο του μέσου όρου του S&P 500. Το fund έχει επενδύσει σημαντικά στην Coinbase Global Inc, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

To Νikko-Ark έχει καταχωρηθεί επισήμως ως fund το οποίο «προωθεί» την κοινωνική και περιβαλλοντική εταιρική ευθύνη (ESG) βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. 

Η υπεραπόδοσή του επισφράγισε μία χρονιά κατά την οποία οι επενδύσεις σε παρόμοια ESG funds αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα. Τα πιο συμβατικά περιουσιακά στοιχεία με χαρακτηρισμό ESG όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια κατέρρευσαν, καθώς τα έργα στους τομείς αυτούς αντιμετώπισαν εμπόδια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Τα ESG funds τα οποία προτίμησαν να προσηλωθούν σε άλλες πλευρές της τεχνολογίας τα πήγαν πολύ καλύτερα.

Η περσινή κατάρρευση του δείκτη S&P Global Clean Energy Index κατά 21% συνέπεσε με τον σχεδόν πενταπλασιασμό της αξίας κεφαλαιοποίησης της Coinbase, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη αμερικανική πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Στη συνέχεια, οι λάτρεις της αγοράς κρυπτονομισμάτων ξεκίνησαν το 2024 «με φόρα», αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προχώρησε στην πολυαναμενόμενη έγκριση σειράς spot bitcoin ETFs. Σημειωτέον πως τα κέρδη αυτά έχουν, πια, εξανεμιστεί, δεδομένου του φαινομένου της «αγοράς της φήμης και πώλησης του γεγονότος».

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Ark, Τόμας Χάρτμαν-Μπόις, δήλωσε ότι η έγκριση της SEC δίνει στις μετοχές της Coinbase «μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», χάρη στη θέση της ως «ο κορυφαίος θεματοφύλακας για τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το bitcoin».

«Η Coinbase είναι σίγουρα το όνομα το οποίο εμπνέει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο χαρτοφυλάκιό μας», προσέθεσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Το ταμείο λαμβάνει ένα πρότυπο χαρτοφυλάκιο από την, ιδρυθείσα από την Κάθι Γουντ, Ark Investment Management. Στη συνέχεια το πρότυπο αυτό αναλύεται και υλοποιείται από την Nikko Asset Management Co. 

Οι επενδύσεις αφορούν καινοτόμες τεχνολογίες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον Χάρτμαν-Μπόις.

Ο ίδιος αναγνωρίζει πως το bitcoin καταναλώνει πολλή ενέργεια για την εξόρυξή του, αλλά υποστηρίζει πως η λογική της βιωσιμότητας του ταμείου σχετίζεται με τη διαφάνεια γύρω από τις συναλλαγές και την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Συνολικά, τα ESG funds τα οποία απέφυγαν τα πιο παραδοσιακά «πράσινα» περιουσιακά στοιχεία και αντ’ αυτού επένδυσαν τα πάντα στην τεχνολογία, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις πέρυσι. Μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων κατέγραψε και το JPMorgan US Technology Fund, το οποίο απέδωσε σχεδόν 65% στους επενδυτές του.

Το ταμείο, όπως και το αντίστοιχο Nikko Ark, είναι χαρακτηρισμένο επίσημα ως fund το οποίο προωθεί το ESG, κατηγορία που είναι επίσημα γνωστή ως Άρθρο 8 σύμφωνα με τον κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SFDR).

O Xάρτμαν-Μπόις δήλωσε πως η Ark στοχεύει στην επίτευξη σύνθετου ετήσιου ποσοστού απόδοσης τουλάχιστον 15% για τα επόμενα πέντε χρόνια για τις επενδύσεις της σε εταιρείες όπως Coinbase, CRISPR Therapeutics AG, Block Inc. και Pacific Biosciences of California Inc.

Οι επενδυτές του fund έχουν ξεκάθαρη επίγνωση της πιθανής μεταβλητότητας, αφού τα τεράστια κέρδη του 2023 ακολούθησαν μια δραματική πτώση άνω του 50% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Μέχρι στιγμής, το ταμείο έχει φετινές απώλειες περίπου 5%.

Η ίδια η μετοχή της Coinbase έχει απολέσει περίπου 23% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Από τους 28 αναλυτές τους οποίους παρακολουθεί το Bloomberg, οι 11 συνιστούν, τώρα, πώληση.

Ο chief investment officer της Nikko, Πίτερ Γκραφ, τόνισε πως το ταμείο παραμένει προσηλωμένο στη στρατηγική και τις κατανομές του, ακόμα και με φόντο τις ασταθείς μακροοικονομικές προοπτικές και το δύσκολο φετινό ξεκίνημα για τις μετοχές τεχνολογίας.

«Θέλω να προσφέρω μακροπρόθεσμη έκθεση στην καινοτομία που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα», δήλωσε, προσθέτοντας πως «δε θα θέλαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα αμιγώς αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο. Υπάρχει, σίγουρα, μια ‘νότα’ εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά η βασική ιδέα είναι πως οι νέες τεχνολογίες ανεξαρτήτως του οικονομικού και επιχειρηματικού κύκλου, θα συνεχίσουν να αποδίδουν».

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Costa Navarino: Τι φέρνει η συμφωνία ΤΕΜΕΣ – PREMIA – Ελληνικά Οινοποιεία για τη «Navarino Vineyards»

Ένα βήμα πιο κοντά στην ηλιακή ενέργεια από το διάστημα οι επιστήμονες (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ