Εξι φορές μεγαλύτερη δυναμικότητα και εδραίωση της Μεσσηνίας στον τομέα της οινοποιίας αναμένεται να φέρει η στρατηγική συνεργασία της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που διαχειρίζεται και λειτουργεί το συγκρότημα της Costa Navarino, με την PREMIA Properties ΑΕΕΑΠ και τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε..

Πρόκειται για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες και αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των αμπελώνων «Navarino Vineyards» που βρίσκονται στον προορισμό της Costa Navarino, στη Μεσσηνία, με ένα «πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο, με σεβασμό στην οινική παράδοση της περιοχής και στο περιβάλλον», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Με βάση το επενδυτικό πλάνο, η δυναμικότητα σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 300.000 φιάλες, από τις 50.000 φιάλες που είναι σήμερα, με στόχο τόσο την εγχώρια αγορά, όπως συμβαίνει σήμερα, όσο και τις αγορές του εξωτερικού σε δεύτερη φάση.

Στην επένδυση συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. των ομίλων Κωνσταντακόπουλου – Olayan και η PREMIA Properties ΑΕΕΑΠ, που συνδέεται με τον κ. Ηλία Γεωργιάδη και τη Sterner Stenhus, καθώς επίσης και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., μέλος του ομίλου Sterner Stenhus επίσης, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών.

Από πλευράς της ΤΕΜΕΣ, η οποία «τρέχει» τη μεγάλη επένδυση της Costa Navarino με τέσσερις ξεχωριστές περιοχές ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, αλλά και τις πιο νέες επενδύσεις για το πρώην Hilton της Αθήνας και τα δύο μεγάλα τουριστικά project εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η συγκεκριμένη δραστηριότητα περιλαμβάνεται στον έναν από τους τρείς τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου στη Μεσσηνία:

Υπηρεσίες φιλοξενίας – αναψυχής, πολυτελείς κατοικίες – ακίνητα και λοιπές δραστηριότητες, εκεί όπου εντάσσονται κατά κύριο λόγο οι εταιρείες «Greka Icons», η οποία παράγει αυθεντικά προϊόντα διατροφής και αναμνηστικά, «Αμπελώνες Ναβαρίνο», η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, «Onuki» που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης.

Ο οινικός τουρισμός, προβάλλοντας το αμπέλι και το κρασί, δύο σημαντικά προϊόντα της περιοχής και περαιτέρω ανάδειξη των αμπελώνων Ναβαρίνου, είναι στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο πλευρών, δεδομένου ότι ο χώρος του οινοποιείου θα είναι ανοικτός σε επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια αμπελοοινική ιστορία της περιοχής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.

Με την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού ενισχύεται και η επισκεψιμότητα της περιοχής σε περιόδους εκτός υψηλής σεζόν, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση -πολύ περισσότερο δε που η Costa Navarino επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να λειτουργεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, κλείνοντας τη σεζόν στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να γίνουν και οι κατάλληλες συντηρήσεις και επανεκκινώντας τον Φεβρουάριο με τον συνδυασμό δραστηριοτήτων, αθλητικό τουρισμό, γκολφ, θεματικών προτάσεων για διακοπές κ.ο.κ..

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia Properties AEEΑΠ αποκτά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, το 50% της εταιρείας «Αμπελώνες Ναβαρίνο – Navarino Vineyards A.E., η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Θα ιδρυθεί επίσης νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ από πλευράς του ομίλου Sterner Stenhus, η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται και στο στρατηγικό πλάνο για παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας με περαιτέρω προώθησή του στο εξωτερικό.

Ο όμιλος των Ελληνικών Οινοποιείων Α.Ε. (με κύριους βραχίονες την Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε. και την ΙΟΛΗ Πηγή Α.Ε.), μέσω της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη, η οποία ιδρύθηκε το 1879, λειτουργεί πέντε οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα σε σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων, με περισσότερες από 35 ετικέτες κρασιών. Η εξαγωγική δράση της απλώνεται σε περισσότερες από 40 χώρες, συμβάλλοντας στην εδραίωση του ελληνικού κρασιού και στο εξωτερικό.

Από το 2022, βασικός μέτοχος των Ελληνικών Οινοποιείων είναι ο όμιλος Sterner Stenhus, μαζί με μια ομάδα άλλων Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Στόχος είναι η ανάπτυξη ποιοτικών σημάτων μέσω της αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων και του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και οι περαιτέρω επενδύσεις και εξαγορές με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ανάδειξη της ελληνικής οινοποιίας.

Οι ιστορικοί ιδιόκτητοι αμπελώνες Navarinο Vineyards, ηλικίας έως και άνω των 50 ετών, βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400 – 600μ., και καλύπτουν έκταση περίπου 600 στρεμμάτων. Στις εκτάσεις των Navarinο Vineyards έγινε διατήρηση και ανασύσταση των αμπελώνων με διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot, που υπάρχουν στην Τριφυλία ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αναμπέλωση τμημάτων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Μαλαγουζιά, για τον εμπλουτισμό της οινικής παραγωγής. Σημαντική συμβολή σε αυτήν τη διαδικασία είχε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με πρωτογενή έρευνα για την οινική ιστορία της περιοχής, το terroir και τις τοπικές ποικιλίες, ώστε οι αμπελώνες Navarino Vineyards, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, να συμβάλουν στην περαιτέρω καθιέρωση του ελληνικού οίνου.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Πλειστηριασμοί: Στο στόχαστρο ξενοδοχείο στη Ρόδο και διατηρητέο ακίνητο στου Ψυρρή (pics)

Πετρέλαιο: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα οδηγεί σε χάος – Πώς προετοιμάζεται η αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ