Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τη βαριά ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Ένα από τα αποτελέσματα της πιθανής νίκης της δεξιάς αντιπολίτευσης θα μπορούσε να είναι οι φοροελαφρύνσεις και οι φίλιες προς την επιχειρηματικότητα αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών του Carlos III University της Μαδρίτης, Λούις Οριόλ. 

Ιδού ορισμένα από τα κύρια θέματα τα οποία θα παρακολουθούν από κοντά οι επενδυτές όσο η χώρα προετοιμάζεται για τις δύσκολες, όπως όλα δείχνουν, εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg:

Έκτακτος φόρος

Ο Σάντσεθ επέβαλε διετή, έκτακτο φόρο στις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας οι οποίες βγήκαν κερδισμένες από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έτσι ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά τα οποία λυγίζουν υπό το υπερβολικά υψηλό κόστος διαβίωσης. Από τότε, ο Σάντσεθ έχει τονίσει πως ο έκτακτος φόρος θα γίνει μόνιμος, προκαλώντας αντιδράσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Η Βanco Santander έχει πληρώσει 224 εκατομμύρια ευρώ λόγω του φόρου για το α’ τρίμηνο, ενώ η CaixaBank πλήρωσε 373 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο.

Φόρος πλούτου

Η Ισπανία επικεντρώνεται και στην φορολόγηση των πλουσιότερων Ισπανών οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν την ευρύτερη κοινωνία στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης. Όσοι Ισπανοί έχουν συνολικό πλούτο άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν έκτακτο επιπλέον φόρο ύψους 3,5% για δύο έτη.

Ομόλογα

Δεδομένης της σημαντικής ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, το μόνο που μπορεί να ανησυχήσει τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων είναι οι πιθανές εκκλήσεις για ανεξαρτησία της Καταλονίας σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης της δεξιάς.

«Σε γενικές γραμμές, όμως, η αλλαγή της κυβέρνησης από την κεντρο-αριστερά με την υποστήριξη της ακροαριστεράς σε μία κυβέρνηση κεντρο-δεξιάς με στήριξη της ακροδεξιάς αναμένεται να ενισχύσει τα κρατικά ομόλογα λόγω της περαιτέρω οικονομικής συντηρητικής προσέγγισης», τόνισαν οι αναλυτές της Citigroup.

Πρώτη κατοικία

Ο Σάντσεθ είχε μετατρέψει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας σε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής του, ανακοινώνοντας παροχή δημόσιας γης για την κατασκευή μεγάλων πρότζεκτ κοινωνικής κατοικίας. Η κυβέρνηση, παράλληλα, προσέφερε την εξασφάλιση του 20% των στεγαστικών δανείων των νέων Ισπανών με χαμηλό εισόδημα μέσω της τράπεζας ICO.

Indra

Η εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Indra Sistemas SA βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης. Οι μαζικές και απότομες αλλαγές των στελεχών της εταιρείας και οι κατηγορίες από μέλη του διοικητικού συμβουλίου για παρέμβαση της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ασυμφωνίες στο εσωτερικό της εταιρείας, το 25% της οποίας ανήκει στο κράτος. Η ελπίδα της Ισπανίας για την Indra είναι να την μεταμορφώσει σε εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού παρόμοια με αυτές της Ιταλίας και της Γαλλίας. 

Εξαγορές

Από το 2020, η ισπανική κυβέρνηση έχει την ικανότητα να μπλοκάρει όποιες προτάσεις εξαγοράς εταιρειών οι οποίες θεωρούνται πως έχουν στρατηγική αξία, κάτι το οποίο είχε ως αρχικό σκοπό την προστασία της αξίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη 

Γιάννης Παράσχης (νέος πρόεδρος ΣΕΤΕ): Το 2023 θα ξεπεραστούν οι αφίξεις και τα έσοδα του 2019 (pics)

Τα πρώτα γκάλοπ στο φως και το tv face control του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή Δ. Καλλιτσάντση, ο Σωκράτης στην αεροπορία και μια υπουργός στην Καρέλιας 

Τα SOS για όσους θέλουν να υποβάλουν «διορθωτικές» φορολογικές δηλώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ