Τα έσοδα της ByteDance, της εταιρείας στην οποία ανήκει η δημοφιλής εφαρμογή Tik Tok, υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 35 δισ. δολάρια τo 2020, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από έτερες πλατφόρμες live streaming video και την υπερπροσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορεύσει τη λειτουργία της στις ΗΠΑ.

Η κινεζική εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της κατά  7 δισ. δολάρια το 2020, με αύξηση 4  δισ. δολαρίων ήδη από το 2019. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων δεν αποτελεί  έκπληξη για την εδραίωση του TikTok στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας πίσω σε δημοφιλία το πανίσχυρο instagram.  Ομως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ο πρώτος ηγέτης του κόσμου της κήρυξε πόλεμο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,  όχι μόνο απείλησε να απαγορεύσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ, αλλά οδήγησε υποχρεωτικά στην πώλησή της σε Αμερικανούς επενδυτές,  με επικεφαλής την Oracle.

Σήμερα, με τον Τζο Μπάιντεν στο οβάλ γραφείο, η εταιρεία έχει στρέψει την προσοχή της στην  αγορά του  Χονγκ Κονγκ.

Η εκπληκτική ανάπτυξη της ByteDance κρύβεται στην πλειοψηφία των εφήβων, που προτιμούν να αλληλεπιδρούν μέσω του TikTok, το οποίο θεωρείται μια νέα πρωτοποριακή μορφή βίντεο μικρής διάρκειας. Ωστόσο, παραμένει ένα σημαντικό ερώτημα  για τη ByteDance: εάν η διοίκηση του Μπάιντεν θα στηρίξει τις ενέργειες των προκατόχων της.

Το TikTok ιδρύθηκε από τον Ζανγκ Γίμινγκ το 2012 και η ByteDance κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να τη μετατρέψει σ’ ένα παγκόσμιο φαινόμενο αλληλεπίδρασης, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγέθους της είναι το γεγονός πως το 2018 είχε έσοδα 8 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την εφαρμογή ως απειλή για την ασφάλεια και την απαγόρευσε πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποχρεώσει την ByteDance να παραδώσει τα προσωπικά  δεδομένα εκατομμυρίων νέων Αμερικανών χρηστών. Στη συνέχεια, η Oracle και η Walmart συμφώνησαν να αγοράσουν το 20% του TikTok, σε μια περίπλοκη συμφωνία που είχε τις «ευλογίες» του πρώην προέδρου.

Το μέλλον δεν είναι τόσο ζοφερό ύστερα από την εκλογή Μπάιντεν, του οποίου όμως οι προτεραιότητες είναι η άμεση αναχαίτιση  της πανδημίας και η αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πιθανό η ByteDance να επιτύχει συμβιβασμό με τον νέο πρόεδρο που θα επιτρέψει να διατηρήσει πλήρη ή πλειοψηφική ιδιοκτησία – υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδείξει ότι τα αμερικανικά δεδομένα χρηστών είναι ασφαλή.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάκτωρ: Απέσυραν τα ασφαλιστικά μέτρα – Θα διεξαχθεί κανονικά η γενική συνέλευση

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

Εμβόλια: Οι καθυστερήσεις πάνε πίσω το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα