Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα πλήθος νέων κανόνων φέτος για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης που, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι διαδεδομένη στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ. Ωστόσο, η το μπλοκ της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να τους εφαρμόσει ακόμη.

Το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την πάταξη του ανεπιθύμητου περιεχομένου, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τέθηκε σε ισχύ στις 25 Αυγούστου, αλλά το μπλοκ δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για παραβάσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ παραμένει σε ρόλο θεατή στο τελευταίο δράμα του Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε νέα οργή αυτή την εβδομάδα αφού επιβεβαίωσε μια αντισημιτική ανάρτηση στην οποία κατηγορούσε τις εβραϊκές κοινότητες ότι μισούν τους λευκούς.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί σε αυτό που λέει ότι είναι παράνομο και ακόμη και «τρομοκρατικό» περιεχόμενο στο Χ, ιδιαίτερα σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourova, το έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο μέσο παραπληροφόρησης.

Την Παρασκευή, η Επιτροπή δήλωσε ότι σταματά όλες τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το X για την ανάρτηση ειδήσεων και άλλων πληροφοριών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Δεν έχει καμία σχέση με την παρουσία μας στο X αυτή καθαυτή», δήλωσε την Παρασκευή ο Johannes Bahrke, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Αυτό αφορά πραγματικά τη διαφήμιση, τις καμπάνιες και τις διαφημιστικές δαπάνες». Το X δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ευρώπη εισήγαγε τη σαρωτική νομοθεσία για να καταπολεμήσει τη διάδοση του επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου, καθώς η τεχνολογία έχει συμβάλει στη διάδοση της παραπληροφόρησης. Ο νόμος παρέχει στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ πρωτοφανή εξουσία να καθορίζει αν οι μεγαλύτεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο κάνουν αρκετά για την αστυνόμευση των πλατφορμών τους, αλλά αυτές οι εξουσίες για την επιβολή προστίμων ή την απαγόρευση των παραβατών δεν έχουν τεθεί σε δοκιμασία.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ορθή εφαρμογή των νέων κανονισμών απαιτεί χρόνο, εν μέρει επειδή οι όποιες ενέργειες ή κυρώσεις πρέπει να αντέχουν σε νομικές προκλήσεις. Η Επιτροπή προσπάθησε να επιταχύνει τη διαδικασία ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να διορίσουν γρήγορα ψηφιακούς συντονιστές, αλλά δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι κυβερνήσεις.

Τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απαίτησαν απαντήσεις από το X, πρώην Twitter, σχετικά με παράνομες αναρτήσεις. Η εταιρεία έστειλε απάντηση, την οποία η Επιτροπή αξιολογεί.

Κινδυνεύει με πρόστιμα

Η X αντιμετωπίζει πιθανά πρόστιμα εάν παράσχει στην Επιτροπή «ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες» στην απάντησή της, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Γενικότερα, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να προσλαμβάνουν περισσότερους συντονιστές περιεχομένου και να χρησιμοποιούν μεθόδους μετριασμού του κινδύνου για να μειώσουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 6% των ετήσιων εσόδων ή ακόμη και να τους απαγορευτεί η είσοδος στο μπλοκ, εάν παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στις πλατφόρμες για μη συμμόρφωση το νωρίτερο μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι αξιωματούχοι θα μπορούν να κινήσουν νομικές διαδικασίες νωρίτερα, αλλά χρειάζονται χρόνο για να χτίσουν μια υπόθεση και ένα νέο συμβούλιο ψηφιακών συντονιστών πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα. Ακόμη και τότε, θα εναπόκειται στα επιμέρους κράτη μέλη να ζητήσουν από την πλατφόρμα να κατεβάσει το παράνομο περιεχόμενο.

Η Επιτροπή μπορεί να πιέσει την εταιρεία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου, αλλά αυτό επίσης δεν θα συμβεί σύντομα. Οι εταιρείες απέστειλαν τον Αύγουστο τις εκτιμήσεις κινδύνου τους στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ και αυτές θα ελεγχθούν το επόμενο έτος από ανεξάρτητους ελεγκτές.

Ο Μασκ έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά έχει λάβει αρκετά μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές του μπλοκ. Η X έχει απολύσει πλήθος συντονιστών περιεχομένου και έχει μειώσει τις προσπάθειες για την ακεραιότητα των εκλογών κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η εταιρεία αποσύρθηκε επίσης από έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ, ο οποίος αποσκοπεί στον καθορισμό βιομηχανικών προτύπων.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Αθήνα όσο τρεις φορές η Στοκχόλμη – Συνεχίζεται το «ράλι» στις τιμές (γραφήματα)

Black Friday: Τι ψάχνουν οι καταναλωτές – Τι πρέπει να προσέξουν

Η Alibaba έχασε χρηματιστηριακή αξία $20 δισ. σε μία μόλις ημέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ