Ένα σημαντικό κομμάτι της ζήτησης για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το ether, φαίνεται πως δέχεται σημαντικό πλήγμα δεδομένης της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ.

Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα μπορούν να κερδίζουν χρήματα μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων ether για τη βοήθεια λειτουργίας του Ethereum blockchain, αλλά η απόδοση των tokens έχει μειωθεί σε 3,5%, κοντά σε χαμηλό 10 μηνών και πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του 8%. 

Η απόδοση αυτή είναι επίσης χαμηλότερη από την αντίστοιχη την οποία προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ στο 5%, τα οποία αποτελούν και τη βάση του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η διαφορά αυτή αναδεικνύει το πως η ελκυστικότητα της μεταβλητής αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει διαβρωθεί από την αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων και την αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με την πανδημική εποχή. 

«Η σχετική ελκυστικότητα των αποδόσεων του ether έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και το στέλεχος της πλατφόρμας FalconX, Ντέιβιντ Λόαντ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό μπορεί να φαίνεται και στη συμπεριφορά των validators (επιβεβαιωτών) οι οποίοι λειτουργούν το λογισμικό το οποίο επιβεβαιώνει και προσθέτει συναλλαγές σε ένα ψηφιακό ledger, προσφέροντας ether ως πληρωμή.

Οι validators αυτοί πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους, αλλά η «ουρά» αυτή έχει μειωθεί δραματικά στους 257 από το υψηλό του Ιουνίου των 96.500, σύμφωνα με στοιχεία της Validator Queue. 

«Πρόκειται για ένδειξη πως η ζήτηση για ether έχει, προς το παρόν, ικανοποιηθεί», ανέφερε η Kaiko σε πρόσφατη έρευνά της.

Η δημοφιλία του ether αυξήθηκε γεωμετρικά πέρυσι, μετά από την περσινή αναβάθμιση του δικτύου Ethereum. Υπηρεσίες όπως οι Lido και Rocket Pool οι οποίες προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση στις ανταμοιβές αυτές έγιναν γρήγορα και η δημοφιλέστερη κατηγορία εταιρειών του τομέα των κρυπτονομισμάτων.

«Η ελκυστικότητα του Ethereum έχει μειωθεί σε ό,τι αφορά την ‘απόδοσή του’, σε σχέση με την αύξηση των αποδόσεων των παραδοσιακών επενδύσεων», ανέφερε πρόσφατα ο αναλυτής της JPMorgan Chase & Co, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου. 

Άλλα blockchains όπως τα Solana και Cardano χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα με αυτό του Ethereum, ενώ το bitcoin έχει διαφορετική προσέγγιση. Στο Solana, το 72% των κρυπτονομισμάτων sol είναι κλειδωμένο για το staking, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ada του Cardano βρίσκεται στο 63%. 

Ο αριθμός των staked κρυπτονομισμάτων ether μειώθηκε κατά 67% στο 1,2 εκατομμύριο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με την 21Shares AG. 

Η άνοδος της αξίας του ether κατά 32% από το 2022 υστερεί της αντίστοιχης του bitcoin της τάξης του 77%. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, όταν τα ομόλογα ΗΠΑ κατέγραφαν άνοδο περίπου 50 μονάδων βάσης, το ether απώλεσε το 5% της αξίας του, τη στιγμή που το bitcoin κατέγραψε άνοδο της τάξης του 8%. 

Διαβάστε ακόμη

Επιμένει η ΕΚΤ: Εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεμάτων των τραπεζών (πίνακες)

Ελ Εριάν: «Η Fed δεν έχει όραμα»

UBS προς επενδυτές: Διατηρείστε θέσεις στον χρυσό – Ανοδος διαρκείας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ