Bloomberg

Το παράδοξο του Bitcoin: Γιατί ενώ υποχωρεί γίνεται ισχυρότερο

  • newsroom


Το ασταθές ντεμπούτο της Coinbase, της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, στη χρηματιστηριακή αγορά αντί να εντείνει την ανησυχία των επενδυτών ήρθε να επιβεβαιώσει τους αισιόδοξους

Τι κι αν η υποχώρηση της τιμής του bitcoin οδήγησε στην πτώση των μετοχών εταιρειών που συνδέονται μ’ αυτό; Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος υποστηρίζουν ότι η πτώση αποτελεί ένδειξη ισχυροποίησης και καθιέρωσης της αγοράς crypto.

Πιο αναλυτικά, η πρόσφατη πτώση της αξίας του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των μετοχών που συνδέονται με τέτοιου είδους νομίσματα. Επιπλέον, το ασταθές ντεμπούτο της Coinbase στη χρηματιστηριακή αγορά αντί να εντείνει την ανησυχία των επενδυτών, ήρθε να επιβεβαιώσει τους αισιόδοξους επενδυτές οι οποίοι απορρίπτουν το σενάριο που θέλει την αγορά crypto να έχει φτάσει στα όριά της. Το πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να δώσει μία λογική εξήγηση.

Το Bloomberg εξέτασε ένα πλήθος μετοχών σ’ όλον τον κόσμο που συνδέονται είτε με συναλλαγές σε bitcoin είτε με την εξόρυξη (mining) του κρυπτονομίσματος και διαπίστωσε ότι την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 9% περίπου, ψαλιδίζοντας την εντυπωσιακή άνοδο σχεδόν 130% από την αρχή του χρόνου.

Η πρόσφατη πτώση του bitcoin έβαλε φρένο στη μανία της αγοράς Crypto, έκτοτε, όμως το κρυπτονόμισμα έχει καταφέρει να συγκρατήσει ορισμένες απώλειες και εξακολουθεί να παραμένει αυξημένο κατά 690% τον τελευταίο χρόνο.

«Η αναγνώριση του Bitcoin από τις αγορές αλλά τα περιθώρια που ανοίγει η είσοδος της Coinbase στη χρηματιστηριακή αγορά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που έχουν χρήματα να επενδύσουν στην εν λόγω αγορά να το πράξουν», δήλωσε ο Jehan Chu, διευθύνων σύμβουλος της Kenetic Capital στο Χονγκ Κονγκ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μικροεπενδυτές επωφελήθηκαν από την πτώση του Bitcoin», πρόσθεσε.

Οι day traders έδωσαν επίσης ώθηση σε μετοχές όπως η εταιρεία εξόρυξης Bitcoin Marathon Digital και η broker κρυπτονομισμάτων Voyager Digital., οι οποίες σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 8.900% τον τελευταίο χρόνο. Για ορισμένους, η αξία της Coinbase η οποία αποτιμάται φέτος στα 68 δισ. δολάρια φαίνεται να καθιστά πιο πιθανό το σενάριο της υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι η αστάθεια και οι διακυμάνσεις του Bitcoin αποτελούν ένδειξη μίας μη βιώσιμης φρενίτιδας.

«Η διάσταση απόψεων είναι βαθιά ριζωμένη» όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς crypto «αλλά υπάρχει λογική εξήγηση για τις πτώσεις», ανέφερε ο Chris Weston, επικεφαλής της έρευνας στην Pepperstone Group.

Το Coinbase, η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, «έκλεισε» στα $342 την Παρασκευή, από το μέγιστο των $429,54 κατά τα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης στις 14 Απριλίου. Η Marathon και η Voyager έχασαν περίπου 20% την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα στην Ασία, οι μετοχές εταιρειών όπως η Japan Monex Group, η οποία είναι αναλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, και η Woori Technology Investment – η οποία διαθέτει μερίδιο σε έναν κορυφαίο broker ψηφιακών νομισμάτων της Νότιας Κορέας – ήταν στο κόκκινο.

Ωστόσο, οι αναλυτές που έχουν αρχίσει να καλύπτουν το Coinbase διατηρούν στάση bullish, «βλέποντας» άνοδο 52% κατά μέσο όρο τον επόμενο χρόνο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Brian Armstrong χαρακτήρισε τη δημόσια εγγραφή ως μία σημαντικό βήμα για την αποδοχή ολόκληρης της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων.
Το γεγονός ότι περισσότεροι αναλυτές από την πλευρά των πωλήσεων θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με τον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων αποτελεί θετική, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της PwC.

«Αναγκάζει τώρα τους ταύρους να καλύπτουν το Coinbase και το τα κρυπτονομίσματα με πιο πρακτικό και λεπτομερή τρόπο», δήλωσε ο Arslanian της PwC. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτηθεί μεγαλύτερη εμπειρία στη διαπραγμάτευση ψηφιακών assets».

Ωστόσο, παραμένουν πολλές παγίδες: Η άνοδος του Bitcoin θα μπορούσε να μετατραπεί ακόμα και σε φιάσκο. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να ενισχύσουν την εποπτεία των ψηφιακών assets και των συναφών επιχειρήσεων καθώς αποκτούν μεγαλύτερη αποδοχή.

Αλλά προς το παρόν η φρενίτιδα της αγοράς crypto συνεχίζεται. Για παράδειγμα, η αξία του Dogecoin – ενός ψηφιακού νομίσματος που δημιουργήθηκε ως αστείο – σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 50 δις. δολάρια την Παρασκευή. Η ζήτηση ήταν τόσο μαζική που οι επενδυτές που προσπαθούσαν να το ανταλλάξουν στο Robinhood «έριξαν» τον ιστότοπο.

«Είναι ακόμα νωρίς για την εξέλιξη του παιχνιδιού», δήλωσε ο Dave Chapman, εκτελεστικός διευθυντής της BC Technology Group με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία λειτουργεί την πλατφόρμα ψηφιακών assets OSL. «Ωστόσο, υπάρχει η ευκαιρία για τους επενδυτές να συμμετάσχουν και να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης».

Διαβάστε ακόμα:

Έρευνα EY: Οι προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας ως διεθνούς εμπορευματικού κέντρου, στην επόμενη δεκαετία

Νέες αεροπορικές οδηγίες: Για ποιους επιτρέπεται η είσοδος χωρίς 7ημερη καραντίνα

Απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας: Οι πλοιοκτήτες δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονται