BLOOMBERG

Το ράλι στο πετρέλαιο εμποδίζει την καταπολέμηση του πληθωρισμού (πίνακες)

Η περιορισμένη ανάπτυξη, η μειωμένη ζήτηση και οι πιέσεις τις οποίες θα ασκήσει η αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» περιπλέκουν την προσπάθεια αντιμετώπισής του πληθωριστικού προβλήματος

Τη στιγμή που η παγκόσμια νομισματική πολιτική αλλάζει ρότα, αναμένονται περαιτέρω «αναταράξεις» οι οποίες οφείλονται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» η οποία πλησιάζει πια τα $100/βαρέλι υπενθυμίζει στους κεντρικούς τραπεζίτες πως η μετα-πανδημική, πολεμική και ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται σύντομα να περάσει.

Είτε πρόκειται για κάτι το παροδικό είτε κάτι το μονιμότερο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί μία ερώτηση την οποία καλούνται να απαντήσουν οι ρυθμιστικές αρχές όλων των κρατών, ιδιαίτερα εάν κανείς αναλογιστεί πως το πετρέλαιο μπορεί να ωθήσει τις γενικότερες τιμές καταναλωτή και να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η όλη αυτή κατάσταση θα τεστάρει, επίσης, και τις γενικότερες εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών πως τα επιτόκια μπορούν, επιτέλους, να σταματήσουν να αυξάνονται.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή με το πετρέλαιο μας δυσκολεύει ιδιαίτερα», σημείωσε ο οικονομολόγος της GlobalData TS Lombard, Ντάριο Πέρκινς, προσθέτοντας πως «πρέπει, όμως, να μην πανικοβληθούμε αφού δεν κινδυνεύουμε με απότομη αναστροφή 12 μηνών αποπληθωριστικής προσπάθειας».

Σημειωτέον πως το Brent έχει αγγίξει 10μηνο υψηλό κοντά στα $95/βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 29 σεντς ή 0,3% στα 91,49 δολάρια το βαρέλι, όχι πολύ μακριά από το πρόσφατο υψηλό 10 μηνών των 93,74 δολαρίων το βαρέλι. Η Goldman Sachs μπήκε στο κλαμπ των αναλυτών που προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η τιμή του πετρελαίου να «πατήσει» τα 100 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας ξανά την πρόβλεψή της για το αργό σε τριψήφια νούμερα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα και η προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να προκαλεί σύσφιξη στην αγορά.

Για τους κεντρικούς τραπεζίτες, τέτοιες αυξήσεις στις τιμές μπορεί να προκαλούν άμεση ανησυχία. Σε νέα της ανάλυση 100 πληθωριστικών σοκ από τη δεκαετία του ‘70, το ΔΝΤ αποκάλυψε πως η αύξηση των τιμών καταναλωτή περιορίστηκε μέσα σε μία πενταετία μόνο στο 60% των περιπτώσεων. 

Εάν, εν τέλει, τα $100/βαρέλι γίνουν κάτι το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του έτους, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ κατά 0,9%, σύμφωνα με το Bloomberg και 0,4% στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία. 

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τις αποφάσεις όλων των κεντρικών τραπεζών, αφού οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να κινούνται αντίθετα από το θεμιτό», τόνισε το στέλεχος της Jefferies LLC, Μπραντ Μπέχτελ. 

Η αύξηση του πληθωρισμού θα πλήξει, παράλληλα, την αγορά ομολόγων η οποία ήδη ποντάρει πως η Fed θα χρειαστεί να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να εξισορροπήσει τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 30 και πλέον μονάδες βάσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ βρίσκονται κοντά στο 16ετές υψηλό του περασμένου Ιουλίου. Τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά 10ετή ομόλογα έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, κοντά σε υψηλό από το 2011.

Παράλληλα αυξημένες είναι και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Οι αγορές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,4% κατά μέσο όρο την επόμενο τριετία, υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Στην Αυστραλία, αν και η RBA αναμένει την εξομάλυνση των τιμών, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επιστρέψει στην τιμή-στόχο του 2% – 3% μέχρι τα τέλη του 2025.

Παράλληλο πρόβλημα προκαλείται και στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας η οποία αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι ανησυχίες αυτές μείωσαν την ισοτιμία του ευρώ σε χαμηλό εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα, αφού οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ευρωζώνη δεν αντέχει άλλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ανήσυχη είναι και η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλερ Λομπαρντέλι, η οποία τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της πως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά και τη ζήτηση. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο από τις ΗΠΑ λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την Άννα Γουόνγκ του Bloomberg Economics, τα στελέχη της Fed ανησυχούν περισσότερο όσον αφορά την ανάπτυξη παρά για τον ίδιο τον πληθωρισμό.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λαμβάνει χώρα τη στιγμή που πολλοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να τα βγάλουν πέρα, ενώ οποιεσδήποτε οικονομίες τις οποίες δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αρχίσει, πια, να εξανεμίζονται.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδέχεται να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού, αλλά μέχρι τώρα δε φαίνεται πως χρειάζεται να παρέμβουν. Ως οδηγό για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν στο μυαλό τους τα επώδυνα οικονομικά μαθήματα της δεκαετίας του ‘70 όταν τα απανωτά πετρελαϊκά σοκ είχαν οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό και μακρά περίοδο ασθμαίνουσας ανάπτυξης. 

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το ερώτημα, πια, δεν είναι το ύψος των επιτοκίων, αλλά η διάρκειά τους, κάτι το οποίο ισχύει και για τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμα

Σφυροκόπημα στα πιο ισχυρά ομόλογα του πλανήτη – Γιατί οι επενδυτές «σορτάρουν» τα US Bonds

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας (vid)

«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""