Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα καταψηφίσει το πακέτο αμοιβής ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προτείνει το Δ.Σ. της Tesla, για τον διευθύνοντα σύμβουλό της Έλον Μασκ.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είναι ο όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Η αμοιβή του Μασκ, η μεγαλύτερη που προτάθηκε για έναν διευθύνοντα σύμβουλο στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, εγκρίθηκε το 2018, αλλά ακυρώθηκε από ένα δικαστήριο του Ντέλαγουερ νωρίτερα φέτος, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι άδικο για τους μετόχους.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι εκτιμά “τη σημαντική αξία που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του κ. Μασκ από την ημερομηνία χορήγησης του συγκεκριμένου πακέτου το 2018”.

“Παραμένουμε ωστόσο ανήσυχοι για το συνολικό μέγεθος του βραβείου, τη δομή της αμοιβής, το dilution που προκαλεί και την έλλειψη μετριασμού του κινδύνου βασικού προσώπου”, δήλωσε η Norges Bank Investment Management (NBIM), διαχειριστής του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της σκανδιναβικής χώρας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο πακέτο και το 2018.

“Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Tesla για αυτό και άλλα θέματα”, πρόσθεσε η NBIM.

Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει μερίδιο 0,98% αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Tesla, έχει άσκηση αρκετές φορές κριτική στις υπερβολικές αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Πέρυσι καταψήφισε περισσότερα από τα μισά πακέτα αμοιβών των CEO των ΗΠΑ άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους.

Το επενδυτικό ταμείο ανακοίνωσε επίσης ότι καταθέσει και θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης μετόχων στη γενική συνέλευση που θα καλεί την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική ελευθερίας απέναντι στο συνδικαλίζεσθαι και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πρόταση που αποτελεί νίκη για τα εργατικά συνδικάτα τα οποία επιδιώκουν να ενισχύουν την επιρροή τους στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ψηφοφορία των μετόχων γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Tesla κλονίζεται από τις εργατικές κινητοποιήσεις στη μονάδα της στη Σουηδία, με τους μηχανικούς της να απεργούν από τις 27 Οκτωβρίου, σε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές συγκρούσεις της χώρας.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών στον κόσμο, είχε υποστηρίξει το 2022 μια πρόταση μετόχων που καλούσε την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, δηλαδή του συνδικαλισμού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει αντιδράσεις στις σκανδιναβικές χώρες από συνδικάτα και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της άρνησής της να αποδεχθεί το αίτημα των Σουηδών μηχανικών της για συλλογικές διαπραγματεύσεις για μισθολογικά και άλλα θέματα.

Διαβάστε ακόμη 

Ο Έλληνας γιατρός του Χάρβαρντ που αποθεώνει το αυγοτάραχο και την επίδρασή του στις αρτηρίες της καρδιάς

Ευρωεκλογές 2024: Τι διακυβεύεται – Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα

Θεοδώρα Γκλύξμπουργκ: Από την «Τόλμη και Γοητεία» στα σκαλιά της εκκλησίας (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ