Η TotalEnergies αυξάνει το μέρισμα προς τους μετόχους και συνεχίζει την επαναγορά μετοχών, αποτινάσσοντας την πτώση των κερδών κατά 31% στο τέταρτο τρίμηνο η οποία προκλήθηκε από τις ασθενέστερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη συρρίκνωση των περιθωρίων διύλισης.

Τα αποτελέσματα του γαλλικού ενεργειακού γίγαντα, αν και ελαφρώς ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, αντικατοπτρίζουν την τάση αύξησης των αποδόσεων των Big Oil. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν γίνει μια σημαντική μηχανή παραγωγής χρήματος για τους μετόχους, καθώς τα κέρδη παραμένουν υψηλά με βάση τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και όταν αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Η TotalEnergies αύξησε το μέρισμά της για το 2023 κατά 7,1% σε 3,01 ευρώ (3,24 δολάρια) ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η εταιρεία σχεδιάζει να επαναγοράσει 2 δισ. δολάρια από τις μετοχές της αυτό το τρίμηνο και να διατηρήσει αυτό το ποσό ως «βασικό επίπεδο» για το μέλλον, αφού επαναγοράσει 9 δισ. δολάρια το 2023, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα κέρδη στην επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας ήταν «ισχυρά» χάρη στην ισχυρή αύξηση της παραγωγής, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne στην ανακοίνωση. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστούν τα μειωμένα περιθώρια διύλισης και η αδύναμη ζήτηση για χημικά στην Ευρώπη, είπε.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραμείνουν «σε ένταση» φέτος λόγω της περιορισμένης αύξησης της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας και της αυξανόμενης ζήτησης. Η TotalEnergies αναμένει να πραγματοποιήσει καθαρές επενδύσεις ύψους 17 έως 18 δισ. δολαρίων φέτος, εκ των οποίων 5 δισ. δολάρια θα αφιερωθούν σε έργα ενέργειας.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 31% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 5,23 δισ. δολάρια, χάνοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,66 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογία: Αλλάζουν όλα με τις «προκάτ» δηλώσεις ΦΠΑ – Πώς θα ελέγχονται οι διαφορές

Ρυθμιστικό «λίφτινγκ» στο Χρηματιστήριο της Κίνας – Τι αλλάζει

Συνεχίζεται η βιομηχανική ύφεση στη Γερμανία – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 η παραγωγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ