Περισσότερο από τις προβλέψεις επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, με τους Τούρκους αξιωματούχους να ευελπιστούν ότι σηματοδοτεί την κορύφωση της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 75,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από λίγο λιγότερο από 70% έναν μήνα νωρίτερα. Σε μηνιαία βάση, σε έναν δείκτη τον οποίο προτιμά να προσέχει περισσότερο η κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός επίσης επιταχύνθηκε και έφτασε στο 3,4%. Και οι δύο μετρήσεις ξεπέρασαν τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Η τροχιά των τιμών με κορύφωση τον Μάιο ακολουθεί την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα, καθώς υιοθέτησε πιο συμβατικά οικονομικά μέτρα από την επανεκλογή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν χρόνο. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει επίσης τις προβλέψεις για καθοδική πορεία και θα προετοιμάσει το έδαφος για πτώση των επιτοκίων, μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%, γεγονός που θα την αφήσει να είναι ο έκτος ταχύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ στο X λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Η μόνιμη τάση μείωσης του πληθωρισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, φέρνοντάς τον “πιθανώς κάτω από το 50%” μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου, είπε.

Τα σημάδια χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων αρχίζουν να εμφανίζονται.

Ένα μέτρο της τουρκικής μεταποιητικής δραστηριότητας που καταρτίστηκε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και την S&P Global έχει πέσει κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Το κόστος των εισροών και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν “με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς” τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Πιο ειδικά:

-Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών επιταχύνθηκαν στο 70,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 68,5% τον προηγούμενο μήνα

-Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, κινήθηκε στο 75%, με επιβράδυνση από 75,8% τον Απρίλιο

-Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε υψηλός, με τις τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων να αυξάνονται πάνω από 5,5% σε μηνιαία βάση.

Το επίσημο κόστος δανεισμού διατηρήθηκε σταθερό στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εισήγαγαν μέτρα για να περιορίσουν την ανάπτυξη των δανείων και να αφαιρέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά για να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν περιοριστικές.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι μια σημαντική απόκλιση από τις προβλεπόμενες προοπτικές και προσδοκίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, αφού μια σωρευτική σύσφιξη άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων σε λιγότερο από έναν χρόνο οδήγησε το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 50% τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: «Εξαιρετικό το να είσαι Ελληνας εφοπλιστής σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας»

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας (vid)

Γιάννης Αλαφούζος: Επικρατεί κομφούζιο για τα εναλλακτικά καύσιμα στη Ναυτιλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ