Αύξηση παρουσίασαν παγκοσμίως οι τιμές στα τρόφιμα έπειτα από τρεις μήνες, με τις διαταραχές του εμπορίου από την Ινδία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να προκαλούν νέα ανησυχία.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων / προϊόντων κατέγραψε άνοδο 1,3% τον Ιούλιο, με τα φυτικά έλαια να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το γεγονός αυτό δείχνει ανάκαμψη από το χαμηλό δύο ετών που υπήρξε τον προηγούμενο μήνα, με την αλυσίδα εφοδιασμού να αντιμετωπίζει νέες απειλές.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία συνέβαλε στις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών καλλιεργειών. Επιπλέον, η Ινδία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές του, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζουν τη συγκομιδή σε περιοχές όπως η Κίνα και η νότια Ευρώπη.

Μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Ινδία, ο δείκτης ρυζιού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2011. Όπως ανακοίνωσε ο FAO, αυτό «προκαλεί σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως για εκείνους που είναι φτωχότεροι και που αφιερώνουν μεγαλύτερο μέρος από τα εισοδήματά τους για να αγοράσουν τρόφιμα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο δείκτης παραμένει πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, η αύξηση στις τιμές κρύβει έναν νέο κίνδυνο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη στην Αίγυπτο, ωστόσο η πορεία τους έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ή να μειώνεται σε χώρες όπως η Κένυα και η Βραζιλία.

Κατά τη διάρκεια του μήνα οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 12%. Όπως ανέφερε ο FAO, το κέρδος προήλθε από τις εμπορικές αβεβαιότητες σε σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα, και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις καλλιέργειες στη Βόρεια Αμερική, αλλά και τις υποτονικές προοπτικές παραγωγής φοινικέλαιου.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Τι περιμένει από Scope και MSCI για να κάνει… ξέγνοιαστες διακοπές

Στην ΑΑΔΕ προς έλεγχο κάθε «κλικ» σε πλατφόρμες πωλήσεων

Καιρός: Νέο κύμα ζέστης με 40άρια – Πότε θα κατέβει ο υδράργυρος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ