Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Nestle και οι υπόλοιπες μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων του κόσμου, γνωστές και ως «Big Food», βρίσκονται πια αντιμέτωπες με ένα νέο σημαντικό πρόβλημα: την ενεργειακή κρίση.

«Ορισμένες από τις εταιρείες αυτές κάνουν έκκληση προς τις κυβερνήσεις όσον αφορά την προτεραιότητά τους στην ιεραρχία του πλαισίου προστασίας από τις υψηλές τιμές ενέργειας», τόνισε ο Ουίλ Χέιλαρ, στέλεχος της OC&C Strategy Consultants, προσθέτοντας πως «ήδη λαμβάνουν μέτρα έτσι ώστε να σιγουρευτούν πως θα υπάρχει αρκετή προσφορά και αρκετά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πολλές εξ αυτών έχουν ήδη προσθέσει γεννήτριες στα εργοστάσιά τους, ενώ έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε ντίζελ για την τροφοδοσία τους».

Σημειωτέον πως η Ευρώπη βρίσκεται σε δεινή ενεργειακή κατάσταση μετά από την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ως ανταπάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αυξημένο κόστος

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων όπως η παρασκευαστής άρτου και προμηθευτής της McDonald’s Corp, Aryzta AG έχουν -πια- τη δυνατότητα να μετατρέψουν την παροχή ενέργειάς τους από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Η γνωστή για τις κατεψυγμένες πίτσες της γερμανική εταιρεία Dr. Oetker, από την πλευρά της, έχει προχωρήσει σε μείωση της ενεργειακής της κατανάλωσης όπου μπορεί, ενώ έχει εγκαταστήσει πετρελαιογεννήτριες.

Όσο για τον κολοσσό Nestle, το κόστος των προϊόντων της αυξήθηκε κατά 14% το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ η εταιρεία αναμένει παρόμοια αύξηση και το β΄ εξάμηνο. Οι τιμές πρώτων υλών όπως το φοινικέλαιο και το σιτάρι έχουν μειωθεί από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξαν μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα. Σημειωτέον πως το αυξημένο κόστος ενέργειας θα περιορίσει και τα έξοδα των καταναλωτών.

Όπως είναι προφανές, το μέγεθος του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «Big Food» δεν είναι τόσο σοβαρό όπως αυτό των εταιρειών παραγωγής χημικών ή μεταλλευμάτων. Η αύξηση του κόστους, όμως, θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, δεδομένης της αντίδρασης της κοινωνίας αλλά και των πολιτικών όσον αφορά τις άκρατες αυξήσεις των τιμών των καταναλωτικών αγαθών στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Σημειωτέον πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής τροφίμων είναι πιο εκτεθειμένες από τις αντίστοιχες αμερικανικές, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της παρασκευαστή κατεψυγμένων τροφίμων Iceland μειώθηκε πρόσφατα από την Moody’s λόγω των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης.

Πράσινη ενέργεια

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια των κολοσσών Nestle, Unilever και Danone SA έχουν επιταχυνθεί λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες των Nestle και Danone έχουν ήδη ξεκινήσει να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από παρόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ το 100% του ηλεκτρικού δικτύου της Unilever βασίζεται σε ΑΠΕ.

Η Nestle, της οποίας το 5% των μονάδων κινδυνεύει από ελλείψεις σε φυσικό αέριο, έχει αρχίσει να μετατρέπει τα εργοστάσιά της στη χρήση πετρελαίου όπου μπορεί, σύμφωνα με τον Chief Financial Officer της εταιρείας Φρανσουά-Εξέβιερ Ροζέρ.

Η ελβετική εταιρεία-κατασκευαστής των σοκολατών KitKat και του καφέ Nespresso έχει, επίσης, ξεκινήσει καμπάνια εύρεσης προμηθευτών συσκευασιών τροφίμων εκτός της Ευρώπης αφού, αν και οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οι εταιρείες που παρασκευάζουν τις συσκευασίες για τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως.

«Εάν υπάρξει απότομη άρση της παροχής φυσικού αερίου προς τις βιομηχανίες αυτές, ακόμα κι αν αποδειχθεί παροδική, η εφοδιαστική αλυσίδα θα επηρεαστεί σημαντικά», τόνισε ο Στιβ Φρίμαν, στέλεχος της Confederation of Paper Industries, προσθέτοντας πως «υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός μονάδων που προμηθεύουν τις εταιρείες τροφίμων, κάτι το οποίο σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτές θα προκαλέσει σημαντικό “μποτιλιάρισμα” στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όπως άμυλο και ζάχαρη επίσης ανησυχούν όσον αφορά τις ελλείψεις ενέργειας. Πολλές εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας πέραν του φυσικού αερίου, ενώ αρκετές έχουν επιταχύνει τα ετήσια σχέδια παραγωγής τους έτσι ώστε να αποφύγουν την αυξημένη ενεργειακή χρήση κατά τη διάρκεια των δύσκολων, χειμερινών μηνών.

Διαβάστε ακόμη

Η dream team των Ελλήνων μάνατζερ πολυεθνικών κολοσσών (pics)

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τους Έλληνες στο εξωτερικό το φθινόπωρο (πίνακας)

Αυτό το παιδί ελληνικής καταγωγής είναι στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (pics + video)