Ο συνδυασμός της ισχυρής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού αυξάνουν τις πιθανότητες η Federal Reserve, αντί να προχωρήσει στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, να αποφασίσει περαιτέρω άνοδο τους, υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS Group. Μάλιστα, στο σενάριο αυτό το κόστος δανεισμού μπορεί να φτάσει έως και στο 6,5%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της UBS Τζόναθαν Πίνγκλ και Μπανού Μπαβετζά σε νέο σημείωμα τους «βλέπουν» πλέον αυξανόμενες πιθανότητες ο πληθωρισμός να μην φτάσει στον στόχο που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, οδηγώντας έτσι το συμβούλιο σε περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη, κάτι που θα προκαλέσει sell off την αμερικανική αγορά μετοχών και ομολόγων.

Σημειωτέον πως ήδη αναλυτές και traders αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνωστικών τους για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, μετά και τα τελευταία ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Έτσι, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου ελαχιστοποιήθηκαν και πλέον οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μία με δύο περικοπές των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές της UBS, ωστόσο, εμφανίζονται ακόμη πιο επιφυλακτικοί βάζοντας στο τραπέζι και το «πραγματικό ρίσκο» περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα έως και το 6,5%. Θυμίζουμε πως σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος του 5,25% με 5,50%.

«Εάν η διεύρυνση (της οικονομίας) παραμείνει ανθεκτική και ο πληθωρισμός “κολλήσει” στο 2,5% ή και ψηλότερα, τότε υπάρχει πραγματικό ρίσκο η FOMC να ξεκινήσει και πάλι τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς, έως και στο 6,5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους» αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.

Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει αλώβητη την Wall Street, επηρεάζοντας δραστικά την αγορά ομολόγων και επιφέροντας μια διόρθωση της τάξεως του 10% με 15% στις μετοχές.

Πάντως, η τράπεζα δεν έχει αλλάξει για την ώρα την επίσημη πρόβλεψη της που κάνει λόγο για έναρξη του καθοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στη χρονιά, αν και με λίαν μετριοπαθή μείωση κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά. Η τελευταία πρόβλεψη συνιστά ήδη σημαντική τροποποίηση σε σχέση με την επιθετική περικοπή κατά 275 μονάδες βάσης που προέβλεπε αρχικά για το 2024 η UBS.

Διαβάστε ακόμη

Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Τζέιμι Ντίμον: O πληθωρισμός, οι πόλεμοι και οι κινήσεις της Fed προκαλούν αυξημένη αβεβαιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ