Tο λιμάνι της Βαλτιμόρης μπορεί να επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος Μαΐου, αφού ένα κανάλι περιορισμένης πρόσβασης έχει σχεδόν διανοιχθεί για την κυκλοφορία ορισμένων πλοίων στα τέλη του μήνα, δήλωσε το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού.

Το πρώτο επίσημο χρονοδιάγραμμα από την επιχείρηση καθαρισμού αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού στρατού την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Βαλτιμόρη.

Η μεγαλύτερη θαλάσσια πύλη της χώρας για την εισαγωγή αυτοκινήτων, φορτηγών και αγροτικού εξοπλισμού έκλεισε επ’ αόριστον μετά την σύγκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key στις 26 Μαρτίου, δυστύχημα που κόστισε τις ζωές έξι ατόμων, οδήγησε στην κατάρρευση της γέφυρας και εγκλώβισε ορισμένα πλοία στις αποβάθρες, ενώ ανάγκασε άλλα να εκτραπούν προς διαφορετικά λιμάνια.

Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου τηλεφώνησαν σε μεγάλους εργοδότες της Βαλτιμόρης, συμπεριλαμβανομένων των Amazon.com Inc. και Home Depot Inc. για να τους ενθαρρύνουν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Το άνοιγμα ενός περάσματος πλάτους 85 μέτρων και βάθους 10,5 μέτρων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, όπως ανέφερε το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού, περιγράφοντας το προσωρινό σχέδιο.

Η αποκατάσταση του αρχικού, προσωρινού διαύλου, πλάτους 213 μέτρων και βάθους 15 μέτρων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

«Πρόκειται για φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα που μπορεί ακόμη να επηρεαστούν από σημαντικές δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή αλλαγές στην πολυπλοκότητα των υποθαλάσσιων χαλασμάτων», δήλωσε στην ανάρτηση ο υποστράτηγος Σκοτ Σπέλμον, διοικητής του Σώματος Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ.

«Εργαζόμαστε γρήγορα και με ασφάλεια για να καθαρίσουμε το κανάλι και να αποκαταστήσουμε την πλήρη λειτουργία αυτού του λιμανιού που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το έθνος», προσέθεσε.

Όπως ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να δημοσιεύσουν τα προκαταρκτικά πορίσματα της έρευνάς τους εντός ολίγων ημερών.

Τα νοθευμένα ναυτιλιακά καύσιμα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε σοβαρές και ενίοτε πλήρεις καταστροφικές βλάβες στις μηχανές των πλοίων, είναι ένας από τους παράγοντες που εξετάζονται ως αίτιο του δυστυχήματος.

Διαβάστε ακόμη

Ευκαιρία για στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν βλέπει το Ισραήλ – Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κλιμάκωση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τεχνητή νοημοσύνη ρίχνεται στη μάχη ενάντια στη Ρωσία

Γερμανία: Πολιτικοί ζητούν κυρώσεις από ΕΕ και Βερολίνο σε βάρος του Ιράν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ