Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drone και πυραύλους, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

«Έχουμε μια ευκαιρία να σχηματίσουμε στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν, που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν ούτε κλιμάκωση, ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, όπως έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αμερικανού Προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο Πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: Δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε στο NBC ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε […] και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη σχεδόν όλων των drone και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την ακλόνητη υποστήριξή του προς το Ισραήλ. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ – Μύκονος: Ο… καλλιτέχνης στη φοροδιαφυγή και οι συνεταίροι του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τεχνητή νοημοσύνη ρίχνεται στη μάχη ενάντια στη Ρωσία

Στην Αθήνα οι προβολείς για τη Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ