Οι μεγάλες συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μειώσουν τον ανταγωνισμό και θα στρεβλώσουν την πολύτιμη ενιαία αγορά της ΕΕ, προειδοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε μια προφανή διάψευση των εκκλήσεων που διατυπώνονται σε νέα έκθεση της ΕΕ για μεγαλύτερη ενοποίηση.

«Κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι οι πιο συγκεντρωμένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες . «Αντιθέτως, θα οδηγούσε σε λιγότερο ανταγωνιστικές εθνικές αγορές και σε μια πιο κατακερματισμένη ενιαία αγορά».

Τα σχόλιά της έρχονται μετά την πρόσφατη έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα προς τους ηγέτες της ΕΕ, η οποία συνέστησε την ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ως τρόπο βελτίωσης των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας του μπλοκ. Τα πορίσματα του Λέττα θεωρήθηκαν ως ώθηση για τους φορείς εκμετάλλευσης που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι ο τομέας είναι ώριμος για συγχωνεύσεις, αλλά η στάση της Βεστάγκερ την έφερε σε αντίθεση με αυτές τις απόψεις.

Η έκθεση Λέττα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – καθώς και τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι που τόνισε την ανάγκη οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς να ανέβουν κλίμακα – έδωσε κάποιες ελπίδες στους φορείς εκμετάλλευσης ότι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση του απέναντι στις συγχωνεύσεις όταν αναλάβουν οι νέοι Επίτροποι από τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια σημαντική στροφή από τον αντιμονοπωλιακό βραχίονα της ΕΕ, του οποίου ηγείται επί του παρόντος η Βεστάγκερ.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός εταιρειών στις εθνικές τηλεφωνικές αγορές, οι συμφωνίες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε τρεις εταιρείες σε μια χώρα έχουν τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο. Η κατάσταση αυτή έχει απογοητεύσει τις εταιρείες που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε όλη την ΕΕ των 27 και να αποσβέσουν τις τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και ασύρματο φάσμα.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ασκούν εδώ και χρόνια πιέσεις για να υποστηρίξουν τις λεγόμενες συγχωνεύσεις εντός της αγοράς. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης της Ευρώπης ανέβηκαν στη σκηνή του Mobile World Congress φέτος για να υποστηρίξουν ότι η ενοποίηση είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση των ακριβών αναβαθμίσεων του δικτύου που επιθυμούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την επίτευξη των στόχων 5G και οπτικών ινών στην ήπειρο.

Διαβάστε ακόμη 

Μυτιληναίος: Μήνυμα συσπείρωσης για την αυτάρκεια της Ευρώπης σε πρώτες ύλες

Το θαύμα της Νέας Υόρκης και… αντίχριστοι, ο χρησμός της Goldman Sachs για την Ελλάδα, η «Αγία Τριάς» και το Λαγονήσι, ο καυγάς του Μπένι με τον εφοπλιστή

ΔΕΗ: Έως και 24 δόσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ