Η Tesla προσπαθεί να προσελκύσει την ασυνήθιστα μεγάλη βάση των μικροεπενδυτών της για να λάβει έγκριση για το πακέτο αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου Έλον Μασκ ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προσέλαβε έναν στρατηγικό σύμβουλο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Για να ενισχύσει την εκστρατεία, ο σύμβουλος συνεργάζεται με μια εξωτερική νομική εταιρεία, δήλωσε το άτομο.

Ο σύμβουλος έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ιστότοπο Vote Tesla για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 42% των μετοχών της εταιρείας. Προτρέπει τους μετόχους να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, μέσω κωδικού QR, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά. Διαθέτει επίσης ένα βίντεο με την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ρόμπιν Ντένχολμ, η οποία λέει ότι η υποστήριξη της αμοιβής του Musk είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της Tesla.

Όλα αυτά ενόψει της ετήσιας συνέλευσης της Tesla στις 13 Ιουνίου, όταν οι επενδυτές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ψηφίσουν για το αν θα διατηρήσουν τη συμφωνία αποζημίωσης του 2018. Μια δικαστής του Delaware άσκησε βέτο στο πακέτο πριν από τρεις μήνες, γράφοντας στη γνωμοδότησή της ότι οι διευθυντές της Tesla δεν είχαν φροντίσει για τα συμφέροντα των επενδυτών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Δεν πιστεύουμε ότι η γνώμη ενός δικαστή θα πρέπει να ακυρώσει τη βούληση εκατομμυρίων ψήφων όλων των ιδιοκτητών», λέει η Ντένχολμ στο βίντεο στον ιστότοπο Vote Tesla.

Αν και η ψηφοφορία είναι μόνο συμβουλευτική, θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για το μέλλον της ηγεσίας του Musk. Η εξασφάλιση της έγκρισης της πλειοψηφίας θα ενίσχυε τα επιχειρήματα του διοικητικού συμβουλίου ότι το δικαστήριο του Delaware έκανε λάθος. Μια ήττα θα αποτελούσε μεγάλη αμηχανία.

Ο Μασκ έχει απειλήσει να αναπτύξει προϊόντα εκτός της Tesla, εάν δεν αποκτήσει τουλάχιστον 25% του μετοχικού κεφαλαίου της αυτοκινητοβιομηχανίας – ένα βασικό μέρος του ακυρωμένου πακέτου αμοιβών. Εάν η συμφωνία αμοιβών αποκατασταθεί, ο διευθύνων σύμβουλος έχει αρκετά δικαιώματα προαίρεσης για να διπλασιάσει σχεδόν την τρέχουσα συμμετοχή του στην Tesla και να προσγειωθεί στο 21% περίπου. Ο δρόμος για να αποκτήσει ο Μασκ αυτό το μεγαλύτερο μερίδιο γίνεται ασαφής εάν οι μέτοχοι δεν το ψηφίσουν.

Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ, οι οπαδοί της Tesla εκφράζουν την υποστήριξή τους στον διευθύνοντα σύμβουλο. Σε εκατοντάδες αναρτήσεις με την ετικέτα #VotedTesla24, πολλοί χρήστες που δηλώνουν επενδυτές ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη ψηφίσει. Ο ίδιος ο Musk έχει παροτρύνει τους μετόχους να συμμετάσχουν, αναδημοσιεύοντας μηνύματα από ανθρώπους όπως η αυτοαποκαλούμενη «Fangirl του Elon», Αλεξάντρα Μερζ.

Η Μερζ, κάτοικος της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, γνωστή ως «Tesla Boomer Mama» στο X, έχει δημιουργήσει εργαλεία για να βοηθήσει τους μετόχους της Tesla να γράψουν σε μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη και να ζητήσουν να ψηφίσουν μετοχές που μπορεί να βρίσκονται σε λογαριασμούς συνταξιοδότησης ή άλλους λογαριασμούς που δεν διαχειρίζονται άμεσα.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι μικροεπενδυτές ψηφίζουν», δήλωσε η Μερζ τηλεφωνικά. «Αλλά θέλω επίσης οι άνθρωποι να απευθύνονται στους διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων τους». (Ορισμένοι χρηματιστές εκτός των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στους μετόχους λιανικής να ψηφίσουν).

Ακόμη και με τους οπαδούς του Μασκ να συσπειρώνονται για υποστήριξη, το διοικητικό συμβούλιο έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να κερδίσει την ψηφοφορία. Συνήθως, λίγοι μικροεπενδυτές ψηφίζουν πραγματικά στις ετήσιες συνεδριάσεις.

Τουλάχιστον ένας μεγάλος επενδυτής λιανικής, ο Λίο Κογκουάν, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία αμοιβής. Έχει επίσης καταφερθεί δημοσίως εναντίον του τρόπου με τον οποίο ο Μασκ διαχειρίζεται την Tesla, γεγονός που φαίνεται να έχει επίσης αναστατώσει την αγορά σε μεγάλο βαθμό.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Tesla έχουν υποχωρήσει εν μέσω μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Λίγες ημέρες προτού η εταιρεία ζητήσει από τους μετόχους της σε μια κατάθεση να στηρίξουν τη συμφωνία αμοιβής του Μασκ ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Tesla δήλωσε ότι περικόπτει το παγκόσμιο προσωπικό της κατά περισσότερο από 10%.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από κορυφαία στελέχη έχουν αποχωρήσει από την Tesla, καθώς έχει μετατοπίσει την εστίασή της στην κατασκευή αυτόνομων ρομποτάξιων έναντι πιο προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων. Η μετοχή έχει υποχωρήσει 29% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 10% κέρδος στον S&P 500.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Κογκουαν, με έδρα τη Σιγκαπούρη, είναι εδώ και καιρό μεγάλος θαυμαστής του Μασκ. Αλλά έχει γίνει όλο και πιο επιφυλακτικός για τις πολλές δεσμεύσεις του επιχειρηματία – SpaceX, Neuralink, X και άλλα – και δήλωσε ότι η δουλειά του στην Tesla δεν θα πρέπει να είναι απλώς ένας τρόπος για να χρηματοδοτεί άλλα επιχειρηματικά εγχειρήματα.

«Το δικαστήριο μίλησε και βγήκαν πολλά γεγονότα», δήλωσε ο Κογκουαν, ο οποίος κατέχει περίπου το 0,8% της Tesla, σε ένα email. «Πρέπει να σεβαστεί και να υπακούσει στην απόφαση του δικαστηρίου».

Ο Κογκουαν δήλωσε ότι θα ψηφίσει επίσης αρνητικά σε μια ξεχωριστή πρόταση για τη μεταφορά της εταιρικής έδρας της Tesla στο Τέξας από το Ντέλαγουερ, όπου ο δικαστής απέρριψε τη συμφωνία αμοιβής του Μασκ. Η Tesla έχει ήδη μεταφέρει την εταιρική της έδρα στην πολιτεία Lone Star από την Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι τρέχει διαφημίσεις με χορηγούς για να ψηφίσει και τις δύο προτάσεις.

Ο στρατηγικός σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου που δημιούργησε την ιστοσελίδα Vote Tesla βοηθά επίσης την εταιρεία να έρθει σε επαφή με μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Αυτοί οι επενδυτές κατέχουν περίπου το 46% των μετοχών της εταιρείας, από περίπου 70% όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι παρατηρητές θα παρακολουθούν στενά τις επικείμενες συστάσεις των συμβουλευτικών εταιρειών πληρεξουσιότητας Institutional Shareholder Services Inc. και Glass Lewis & Co., οι οποίες πιστεύεται ευρέως ότι θα έχουν κάποιο αντίκτυπο στον τρόπο ψηφοφορίας, ιδίως για τις μετοχές που κατέχονται σε παθητικά κεφάλαια.

Μετά τον ίδιο τον Μασκ, οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Tesla είναι η Vanguard και η BlackRock, οι οποίες κατέχουν μετοχές σε μυριάδες ενεργητικά και παθητικά αμοιβαία κεφάλαια. Εκπρόσωποι και των δύο διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επικαλούμενοι την πολιτική των εταιρειών σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ψηφοφοριών πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla κέρδισε την ψηφοφορία για τις αμοιβές του 2018 με το 73% των ψήφων που δόθηκαν να υποστηρίζουν τη συμφωνία, αλλά η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη τώρα.

Οι μέτοχοι που κατείχαν μετοχές πριν από έξι χρόνια είδαν την αξία των μετοχών τους να εκτοξεύεται, καθώς ο Μασκ ικανοποιούσε τον έναν μισθολογικό όρο μετά τον άλλο. Τελικά κέρδισε τα τελευταία από τα δικαιώματά του το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφού η αξία της Tesla εκτινάχθηκε πάνω από τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Αργότερα κορυφώθηκε σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, η κεφαλαιοποίηση της Tesla βρίσκεται σε λιγότερο από 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ έχει προσελκύσει νέους επικριτές ως ιδιοκτήτης του X, όπου συχνά δημοσιεύει αμφιλεγόμενες πολιτικές απόψεις και επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο σαφές στέλεχος που θα πάρει τη θέση του Μασκ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο κινητήριος μοχλός πίσω από τη μεταμόρφωσή της από μια παλιακότατη startup της Silicon Valley στην πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μέτοχοι επαινούν τη συμβολή του στην εταιρεία, καθώς παροτρύνουν τους άλλους να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας αμοιβών.

«Δεν είναι πολλά, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα!» έγραψε ένας χρήστης του X στις 11 Μαΐου, δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο της επιβεβαίωσης της ψήφου του. «Ο κόσμος είναι μαζί σου, @elonmusk!»

Διαβάστε ακόμη

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 στην Ελλάδα

Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία – Καμπανάκι Τζεντιλόνι για το δημόσιο χρέος (γραφήματα)

Σούπερ Μάρκετ: Σε ποια προϊόντα «φρέναραν» οι τιμές (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ