Μια start up στην Καλιφόρνια, η οποία παράγει σοκολάτα χωρίς κακάο σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τη μεταβλητότητα των αγορών εμπορευμάτων, συγκέντρωσε 52 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

Η σοκολάτα της Voyage Foods παρασκευάζεται με αναμεμειγμένα φυτικά έλαια, ζάχαρη, σπόρους σταφυλιού και πρωτεΐνη ηλίανθου. Παράγει επίσης ένα άλειμμα χωρίς φυστίκια με ένα μείγμα σπόρων, ζάχαρης, οσπρίων και φοινικέλαιου και παράγει ένα άλειμμα τύπου Nutella χωρίς φουντούκια και καφέ χωρίς φασόλια. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Άνταμ Μάξουελ, βλέπει μια ευκαιρία καθώς αυξάνεται η ζήτηση για βασικά προϊόντα όπως οι κόκκοι καφέ και το κακάο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν την παραγωγή, καθιστώντας τα πιο σπάνια.

Τα εναλλακτικά προϊόντα καφέ και κακάο θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δήλωσε ο Μάξουελ σε συνέντευξή του, με τα υποκατάστατα να γίνονται «ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παγκόσμιων εμπορευμάτων καθώς ο κόσμος εξελίσσεται». Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα Voyage είναι πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα από τα πραγματικά και δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει να τα πουλήσει σε εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών τροφίμων ως υποκατάστατα των συστατικών. Τα προϊόντα της Voyage Foods έφτασαν στη Walmart πέρυσι και ο Μάξουελ λέει ότι οι πωλήσεις αυξάνονται κάθε μήνα. Η Rudi’s Rocky Mountain Bakery, ένας κατασκευαστής ψωμιών χωρίς γλουτένη και σάντουιτς πρωινού με έδρα το Boulder του Κολοράντο, πρόκειται να λανσάρει τη δική της εκδοχή των σάντουιτς Uncrustables της JM Smucker, που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, χρησιμοποιώντας το spread χωρίς φυστίκια της Voyage, σύμφωνα με το Bloomberg.

Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκαν οι Level One Fund και Horizons Ventures, ενώ συμμετείχαν επίσης οι SOSV, Nimble Partners και Collaborative Fund. Η εταιρεία έχει πλέον συγκεντρώσει συνολικά 94 εκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικές επενδύσεις. Η επένδυση ακολουθεί μια συνεργασία διανομής της Voyage Foods με τον γεωργικό γίγαντα Cargill. Η Voyage κατασκευάζει μια εγκατάσταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς επεκτείνει την επιχείρησή της.

Η Cargill, η οποία είναι σημαντικός παίκτης στον τομέα του κακάο, λέει ότι η Voyage «προσφέρει πιο σταθερή τιμολόγηση και εξάρτηση από πρώτες ύλες που υπόκεινται λιγότερο στην αστάθεια της αγοράς», σύμφωνα με την Anne Mertens-Hoyng, διευθύντρια κατηγορίας της Cargill για τα γλυκίσματα σοκολάτας και το παγωτό.

Ενώ τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος δεν έχουν ακόμη κερδίσει τους καταναλωτές και τα κυτταρικά υποκατάστατα αποδεικνύονται ακριβά και δύσκολα στην παρασκευή τους, τα υποκατάστατα κακάο θα μπορούσαν να έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, δήλωσε ο Γκιλ Χόρσκι, ιδρυτικός εταίρος της Flora Ventures και πρώην επικεφαλής του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Mondelez International. Σε αντίθεση με το κρέας, η τιμή του κακάο γίνεται τόσο υψηλή που υπάρχει η ευκαιρία για ένα υποκατάστατο να κοστίζει στην πραγματικότητα λιγότερο, είπε. Η σοκολάτα είναι επίσης απλούστερη από το κρέας και ευκολότερη στη μίμηση, ενώ η ιδέα δεν είναι να αντικατασταθεί πλήρως η σοκολάτα, αλλά απλώς να καλυφθεί το κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δήλωσε ο Χόρσκι. Η Flora δεν έχει ακόμη επενδύσει σε μια εναλλακτική λύση σοκολάτας, αλλά ο Horsky δήλωσε ότι ελπίζει να το κάνει σύντομα.

Η Voyage δεν είναι η μόνη νεοφυής επιχείρηση που δημιουργεί προϊόντα υποκατάστασης της σοκολάτας. Η Foreverland με έδρα την Ιταλία χρησιμοποιεί χαρούπι ως υποκατάστατο, ενώ η WNWN Food Labs του Λονδίνου πουλάει σοκολάτες χωρίς κακάο και η Celleste Bio του Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνολογία κυτταροκαλλιέργειας για την παραγωγή σκόνης κακάο και βουτύρου κακάο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Χαμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία με πάνω από 135.000 υποθέσεις μεταβιβάσεων

Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των καταθέσεων – Το ταμιευτήριο, οι προθεσμιακές και οι αδρανείς λογαριασμοί

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου στοχεύουν στις καθαρές αρνητικές εκπομπές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ