Την ώρα που οι Βρετανοί κάνουν κράτηση για διακοπές σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα ασταμάτητο ράλι στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που απορρέει από την έντονη ζήτηση, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και την περιορισμένη χωρητικότητα των αεροπορικών θέσεων.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Kayak, oι αεροπορικοί ναύλοι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, τον μήνα αιχμής για τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 30% κατά μέσο όρο για τα 36 κορυφαία δρομολόγια σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων τιμολογούνται συνήθως κατά 40% υψηλότερα, καθώς το τέλος της σχολικής χρονιάς προκαλεί μαζική έξοδο οικογενειών, πολλές από τις οποίες κατευθύνονται στο εξωτερικό για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Οι πτήσεις από το Λονδίνο προς την Αθήνα και το Φάρο στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας πρωτοστατούν και πωλούνται με υπερδιπλάσιο κόστος το 2019, ενώ οι υπηρεσίες προς τη Λάρνακα της Κύπρου και το Αλικάντε στην Κόστα Μπλάνκα της Ισπανίας κοστίζουν περίπου 90% περισσότερο.

Ενώ η αυξημένη ζήτηση πρωτοστατεί στις κρατήσεις, οι επιβάτες έχουν υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες αρκετή ταλαιπωρία, λόγω της διαφαινόμενης έλλειψης προσωπικού, των μαζικών απεργιών στις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Η Ryanair, η μεγαλύτερη  αεροπορική εταιρεία οικονομικών ναύλων, δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορεί επίσης να επεκτείνει τις κρατήσεις διακοπών πέρα από τις παραδοσιακές σχολικές διακοπές και στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο τις κοντινές, αλλά και τις μακρινές αποστάσεις. Συγκεκριμένα, οι τιμές για ταξίδια με προορισμό της Ασία και τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν  κατά το διπλάσιο από τις αρχές Αυγούστου, την ώρα που χώρες της Ασίας διατηρούν τους αυστηρούς περιορισμούς για την αναχαίτιση της Covid-19.

Στον αντίποδα, οι πόλεις των ΗΠΑ διατηρούν σταθερές τιμές, ενώ αναδεικνύονται ως τις κερδισμένες  για τον μήνα Αύγουστο, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τις αντίστοιχες τιμές τον Αύγουστο του 2019.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται νέος – διπλός «Τειρεσίας» σε Δημόσιο και τράπεζες

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους δικαιούχους

Η περιπέτεια της Μαλαματίνας συνεχίζεται – Δύσκολη η προσπάθεια εξυγίανσης (pics)