Χρέη ρεκόρ ύψους 1,3 δισ. λιρών προς τους προμηθευτές ενέργειας έχουν ήδη τα νοικοκυριά στη Βρετανία ενόψει του χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι λογαριασμοί αναμένεται να αυξηθούν ξανά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, συνήθως υπάρχει πίστωση από τους παρόχους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το σοκ της υψηλότερης ζήτησης τον χειμώνα.

Ωστόσο, η εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια έχει κάνει αυτό το καλοκαίρι πολύ πιο ακριβό, φέρνοντας παράλληλα πολλές προειδοποιήσεις για ακόμη μεγαλύτερη κρίση τους ερχόμενους μήνες, που θα είναι πιο ψυχροί.

Μετά το 2018, όταν επιβλήθηκε πλαφόν στις τιμές στη Βρετανία, κάθε χρόνο τα χρέη των νοικοκυριών μειώνονταν σταδιακά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όμως, φέτος κατά το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου τα χρέη αυξήθηκαν κατά 10%.

«Τα ενεργειακά χρέη έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών με τη χειρότερη δυνατή συγκυρία, μετατρέποντας την αύξηση της τιμής της ενέργειας του ερχόμενου χειμώνα σε μια πραγματικά επισφαλή κατάσταση για πολλά νοικοκυριά», είπε η Justina Miltienyte, επικεφαλής πολιτικής στο Uswitch.com.

«Η κρίση του κόστους διαβίωσης πιέζει ήδη σοβαρά τους προϋπολογισμούς, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι οικογένειες υποφέρουν από την αύξηση των λογαριασμών σε όλους τους τομείς», συμπλήρωσε.

Τους προηγούμενους μήνες, οι προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας έκαναν λόγο για τεράστιο αριθμό πελατών που έχουν μείνει πίσω στην εξόφληση των λογαριασμοών, λέγοντας ότι η κρίση αυτή θα ξεπεράσει το επίπεδο που θα μπορούσε να διαχειριστεί οποιοσδήποτε από αυτούς.

Από τότε, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί ο αριθμός των καταναλωτών που θα δυσκολεύονται σοβαρά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τον ερχόμενο χειμώνα.

Όπως ανέφερε η Uswitch.com σε έκθεσή της την Τετάρτη, περίπου 6,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν χρέη σε παρόχους ενέργειας που φτάνουν κατά μέσο όρο τις 206 λίρες, ενώ ο αριθμός των πιστώσεων μειώθηκε στα 9 εκατ., από 11 εκατ. τον Απρίλιο.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να υπάρξει αναπροσαρμογή στο ανώτατο όριο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σύμφωνα με ανάλυση της Cornwall Insight ο μέσος ετήσιος λογαριασμός θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 80% και ίσως ακόμη περισσότερο στις αρχές του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Η κρίση γεννάει κροίσους στη Ναυτιλία

Κόντρα στο ρεύμα ο πληθωρισμός στη Ρωσία – Τι ρίχνει τις τιμές

ΕΑΔ: Έλεγχοι σε πάνω από 250 ηλεκτρονικά φαρμακεία κατόπιν καταγγελίας