Ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου, όπως η βρετανική λίρα, θα είναι η μεγάλη χαμένη από την άνοδο του ιαπωνικού γιεν το 2023, σύμφωνα με το Βloomberg.

Οι επενδυτές έχουν απορρίψει τη στερλίνα με την άποψη ότι η αποδυνάμωση της βρετανικής οικονομίας θα εμποδίσει την Τράπεζα της Αγγλίας να είναι τόσο «γερακίσια» όσο οι ομόλογοί της στον υπόλοιπο κόσμο. Η διαφορά είναι πιο έντονη σε σύγκριση με την Ιαπωνία, όπου τα χρόνια της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής μπορεί τελικά να φτάνουν στο τέλος τους, ωθώντας το γεν σε επίπεδα έναντι του δολαρίου που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Ιούνιο.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας έχει μειωθεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας σόκαρε τις αγορές τον περασμένο μήνα διπλασιάζοντας το ανώτατο όριο των αποδόσεων αναφοράς. Εν τω μεταξύ, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μεταβλήθηκε ελάχιστα, όπως και η διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 3% έναντι του γεν από την αλλαγή πολιτικής της BOJ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διολίσθηση μεταξύ των νομισμάτων της Ομάδας των 10 και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νόμισμα – που μόλις πέρασε τη χειρότερη χρονιά του από το Brexit.

Το ζεύγος στερλίνα-γιεν υποχώρησε στο 158 στα τέλη Δεκεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών. Η Senior FX Strategist της Rabobank, Jane Foley, δήλωσε ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 150 αν η BOJ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που αναμένει να συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ζεύγος δεν έχει κλείσει κάτω από αυτό το επίπεδο από τα τέλη του 2021 και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κατά 4% ενισχυμένο.

Ενώ οι Ιάπωνες αξιωματούχοι επανειλημμένα δήλωσαν ότι η κίνηση του περασμένου μήνα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια στροφή προς το δολάριο, το γεν ανέκαμψε έντονα από τα χαμηλά επίπεδα που είχε φθάσει τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές το είδαν ως ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ενδέχεται να δυσκολευτούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια πιο σοβαρή επιβράδυνση της δραστηριότητας από ό,τι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Ιαπωνία. Τον περασμένο μήνα, η BOE αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, όπως αναμενόταν, αλλά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διχάστηκαν σε τρεις κατευθύνσεις σχετικά με την απόφαση, αντιδρώντας στις προσδοκίες της αγοράς για την κλίμακα των μελλοντικών αυξήσεων.

Η στερλίνα υποχώρησε 11% έναντι του δολαρίου πέρυσι, καθώς ο συνδυασμός μιας παραπαίουσας οικονομίας και ενός ραγδαίου πληθωρισμού κατέρριψε το βιοτικό επίπεδο και τροφοδότησε τη χειρότερη βιομηχανική αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών. Ενώ το νόμισμα διέγραψε τις απώλειες που προκάλεσαν τα σχέδια δαπανών της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, τα οποία δεν έγιναν δεκτά με μεγάλη αποδοχή, γνωστά ως “μίνι προϋπολογισμός”, δεν κατάφερε να κερδίσει πολύ περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ και το Drag Pasok (2), τα χρυσά στρέμματα του Αστέρα και τα sold out διαμερίσματα στο Μαρούσι

Σεμίραμις και Αλίκη Παληού: Οι κόρες του Συμεών Παληού χαράζουν τη δική τους ρότα στη Ναυτιλία

«Πυκνό» σε εξελίξεις το 2023 για τους servicers – Ο Άρειος Πάγος και τα σχήματα DPO για τα στεγαστικά δάνεια