Παρά τις ανησυχίες για την ύφεση και τη γενικότερη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, ο πλούτος αυξάνεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου – και κατά καιρούς, σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας Henley & Partners. 

Πιο αναλυτικά, η πόλη Χανγκτζόου στην Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα κυριότερα hotspots για εκατομμυριούχους. Η έκθεση διαπίστωσε ότι μεταξύ των ετών 2012 και 2022, ο αριθμός των ατόμων που ζουν εκεί και έχουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αυξήθηκε κατά 105%. Από το τέλος του περασμένου έτους, συνολικά, 30.400 άτομα τα οποία κατοικούν στη συγκεκριμένη πόλη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Από αυτούς μάλιστα, οι 98 είναι εκατομμυριούχοι, με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ, 12 συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Δύο ακόμη κινεζικές πόλεις, η Σεντζέν και η Κουανγκτσόου βρίσκονται επίσης, στην πρώτη 10άδα της λίστας και κατατάσσονται στην τρίτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα. Ο αριθμός των super rich στο Σεντζέν αυξήθηκε κατά 98% μεταξύ 2012 και 2022, ενώ η πόλη Κουανγκτσόου σημείωσε αύξηση πλούτου 86%.

Μαζί με την Κίνα, οι ΗΠΑ κυριαρχούν στο top 10, με τρεις πόλεις. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC, το Όστιν, η πρωτεύουσα της πολιτείας του Τέξας, κατέλαβε τη δεύτερη θέση καθώς ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 102% μεταξύ 2012 και 2022. Παράλληλα, το Γουέστ Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με αύξηση 90%, ακολουθούμενο από το Σκότσντεϊλ στο οποίο καταγράφεται άνοδος της τάξεως του 88%.

Στο μεταξύ, ο Άντριου Αμόλις, επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών περιουσίας New World Wealth, ο οποίος εργάστηκε στην έκθεση με τη Henley & Partners, συνδέει τις εν λόγω αυξήσεις με διάφορους παράγοντες. Το Όστιν για παράδειγμα, έχει επωφεληθεί από τον τεχνολογικό τομέα, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους εκεί τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν βρίσκεται στο top 10.

Εκεί που ο πλούτος μειώνεται

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των πλούσιων πολιτών σε ορισμένες πόλεις έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η Μόσχα της Ρωσίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στο -44%, και η Αγία Πετρούπολη σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη πτώση με -38%. Στο μεταξύ, άλλες πόλεις που έχουν δει τον εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό τους να μειώνεται είναι το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, το οποίο είχε 40% λιγότερους εκατομμυριούχους το 2022 συγκριτικά με το έτος 2012, το Χονγκ Κονγκ, όπου σημειώθηκε πτώση 27% και το Λονδίνο, όπου ο εξαιρετικά πλούσιος πληθυσμός μειώθηκε κατά 15%. Και οι τρεις αυτές πόλεις συγκαταλέγονται στις 10 τοποθεσίες με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση πλούτου.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές είναι οι 10 πόλεις που σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις πλούτου μεταξύ 2012 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Henley & Partners.

1. Χανγκτσόου, Κίνα – αύξηση 105%

2. Ώστιν, ΗΠΑ – αύξηση 102%

3. Σεντζέν, Κίνα – αύξηση 98%

4. Γουέστ Παλμ Μπιτς, ΗΠΑ – αύξηση 90%

5. Σκότσντεϊλ, ΗΠΑ – αύξηση 88%

6. Μπανγκαλόρ, Ινδία – αύξηση 88%

7. Γκουανγκζού, Κίνα – αύξηση 86%

8. Σάρτζα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – αύξηση 84%

9. Πόλη Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ – αύξηση 82%

10. Χαϊντεραμπάντ, Ινδία – αύξηση 78%

Διαβάστε ακόμη:

MLIV Pulse: Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου (πίνακες)

Ηλεκτρικά υδροπλάνα: Πότε αρχίζουν τις πτήσεις τους (tweet)

Έρχονται νέες ταμειακές σε εστιατόρια-καφέ και POS στα delivery

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ