Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς με περιουσία 30 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, σχεδιάζει να επενδύσει στην αγορά ακινήτων φέτος, σύμφωνα με έκθεση Douglas Elliman and Knight Frank Wealth.

Κατά μέσο όρο, οι super rich έχουν στην κυριότητά τους, τέσσερα σπίτια, με το ένα να μην βρίσκεται στη χώρα καταγωγής τους. Παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η αγορά πολυτελών ακινήτων, η υψηλή τιμή τους φαίνεται, εν μέρει, να τα προστατεύει. Πέρυσι, στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν συνολικά, 34 πωλήσεις άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων – αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Καθώς τα επιτόκια σταθεροποιούνται και αναμένεται μάλιστα, να μειωθούν, οι ειδικοί προβλέπουν πιθανή αύξηση της προσφοράς πολυτελών ακινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιο hot αγορές ακινήτων στις ΗΠΑ με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, αναμένεται να είναι το Μαϊάμι με αύξηση 4% και ακολουθούν Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, με αύξηση 2% και 1% αντίστοιχα.

«Αν πράγματι, τα επιτόκια μειωθούν, νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπετε και πάλι, τη δημιουργία αποθεμάτων», δήλωσε ο Λίαμ Μπάιλι, συνεργάτης και παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας στο Knight. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας προβλέπεται να ηγηθεί της αγοράς πολυτελών ακινήτων με αναμενόμενη αύξηση τιμών κατά 10% το 2024. Ακολουθούν Βομβάη (+5,5%), Ντουμπάι (+5%), Μαδρίτη (+5%), Σίδνεϋ (+5%) και Στοκχόλμη (+4,5%).

Σύμφωνα με το CNBC, πέρυσι, οι 100 κορυφαίες αγορές πολυτελών ακινήτων στον κόσμο σημείωσαν σταθερή άνοδο 3%. Η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο ήταν η Μανίλα των Φιλιππίνων, με ανάπτυξη 26%, τροφοδοτούμενη εν μέρει από επενδυτές που εγκατέλειψαν το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Το Ντουμπάι βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με αύξηση στις τιμές κατά 16% ενώ ακολούθησαν οι Μπαχάμες με 15% και την περιοχή Αλγκάρβε στην Πορτογαλία με 12%.

Αυξάνεται η ζήτηση στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για ακίνητα στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί αγοραστές εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις σε χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία, καθιστώντας την παρουσία τους αισθητή περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Διαβάστε ακόμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ