Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται και η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τη μετάλλαξη ως «ανησυχητική». Μέχρι τώρα δε γνωρίζουμε πολλά για την Όμικρον εκτός του ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας.

Για τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, το 2022 πρέπει να αποτελέσει την ημερομηνία λήξης της πανδημίας. 

Τα δεδομένα της πανδημίας, συμπεριλαμβανόμενων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τα κρούσματα και τους θανάτους πιθανώς δεν επιδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης λόγω της έλλειψης τεστ και της ποιότητας καταγραφής των δεδομένων στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, το πρακτορείο CNBC παρέχει τέσσερα γραφήματα τα οποία περιγράφουν την κατάσταση συνολικά λίγο πριν εισέλθουμε στο 2022.

Η κυριαρχία της «Όμικρον»

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 100 χώρες ανά τον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως τα κρούσματα με Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 1,5 με 3 ημέρες. 

H συγκεκριμένη μετάλλαξη κυριαρχεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε μέρης της Ευρώπης όπως Αγγλία και Σκωτία. Χώρες με αύξηση των κρουσμάτων όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εισέλθει σε νέα καθεστώτα lockdown για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. 

Αύξηση των κρουσμάτων, μείωση των θανάτων

Ο αριθμός εβδομαδιαίων κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην Αφρική αυξήθηκε από μέσο όρο των 3,14 ανά 1 εκατομμύριο άτομα τις αρχές Νοεμβρίου σε 26,67 ανά εκατομμύριο μέχρι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με ανάλυση του Our World in Data.

Την ίδια περίοδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία αυξήθηκαν από εβδομαδιαίο μέσο όρο των 603,38 ατόμων /εκατομμύριο σε 1.280/εκατομμύριο, νέο υψηλό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. 

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν -επίσης- καταγράψει αύξηση σε αρκετές χώρες. ΗΠΑ, Γαλλία και Ν. Αφρική είναι μερικές από τις χώρες των οποίων το Σύστημα Υγείας έχει «λυγίσει» από τις εισαγωγές λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με το Οur World in Data.

Ανισότητα

Η πραγματική απειλή της Όμικρον (και οποιωνδήποτε μελλοντικών μεταλλάξεων) υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι υπενθυμίζουν πως εάν κάποιος έχει αντισώματα στον ιό πιθανότατα δε θα νοσήσει σοβαρά.

Η κατανομή των εμβολίων, όμως, παραμένει άνιση μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Πάνω από 30 χώρες έχουν ποσοστό εμβολιασμού υπό του 10%. Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές βρίσκονται στην Αφρική. 

Η ανισότητα θα βελτιωθεί, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Jerome Kim, επικεφαλής του International Vaccine Institute. 

«Μέχρι τότε, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέτρα καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας όπως μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και περαιτέρω δόσεις εάν αυτές αποδειχθούν αναγκαίες», τόνισε ο Kim σε συνέντευξή του στο CNBC.

Για τον Tedros Gebreyesus, το τέλος της πανδημίας θα επιτεχυθεί μόνο μετά τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που ελπίζει να έχει γίνει μέχρι τα μέσα του 2022.

Διαβάστε ακόμα:

HSBC: Οι νέες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία – Τι «βλέπει» για χρέος, ανεργία και ελλείμματα

Οικογένεια Mulliez: Οι βαθύπλουτοι Γάλλοι που «ψηφίζουν» Ελλάδα με Leroy Merlin, Decathlon και Voltalia (pics)

Τέλος οι μεγάλες μερίδες στα McDonald’s – Τηγανητές πατάτες με το… σταγονόμετρο λόγω ελλείψεων