Αύξηση εμφάνισε αριθμός των απολύσεων στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σημείωσαν μεγάλη άνοδο και σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 240.000 για την εβδομάδα 13-19 Νοεμβρίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 17.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν 228.000 νέες αιτήσεις.   

Οι αυξημένοι αριθμοί, σύμφωνα με το Marketwatch, συνιστούν αποτέλεσμα του πρόσφατου κύματος απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα (Twitter, Amazon, Meta), ο οποίος περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο.   

Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτές», με τις νέες αιτήσεις να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.  Αυτό εν μέρει αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 1,9 ελεύθερες θέσεις εργασίας για κάθε έναν άνεργο. Μια αναλογία αισθητά υψηλότερη σε σχέση και με τα προ-πανδημίας επίπεδα.   

Η «εικόνα» της αμερικανικής αγοράς εργασίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική της χώρας, η οποία παραμένει σε πορεία σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο).  

Εντός του Δεκεμβρίου, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία κατά πάσα περίπτωση θα διαμορφωθεί σε 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας περαιτέρω το επιτοκιακό εύρος (σήμερα βρίσκεται στο 3,75% – 4%).  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες

Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα της θρυλικής Σπονδής