H έλλειψη εργατικού δυναμικού ωθεί την Amazon στην προσφορά μισθολογικών μπόνους ύψους £3.000 σε νέους εργαζόμενους, ενόψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. 

Μία εκ των προσωρινών θέσεων εργασίας πρόκειται για εργαζόμενο σε αποθήκη στην πόλη του Exeter με μπόνους £3.000, ενώ μια θέση εργασίας της Amazon στο Λονδίνο προσφέρει μπόνους £2.000. Αρκετές είναι οι θέσεις εργασίας σε άλλες αποθήκες ανά τη χώρα με μπόνους που αγγίζουν τις £1.500.

Το βασικό ωρομίσθιο στο Λονδίνο φτάνει τις £11.10, με τις υπερωρίες να κυμαίνονται στις £22.20. Ο μέσος όρος του ωρομίσθιου εργαζομένων σε αποθήκες στη Βρετανία κυμαίνεται στις £10.16, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Indeed.

H προσπάθεια της Amazon λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η χώρα υποφέρει από έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η Βρετανία έχει έλλειψη 100.000 οδηγών φορτηγών, η οποία έχει με τη σειρά της οδηγήσει σε άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ, καθυστερήσεις στα λιμάνια και σε κλειστά βενζινάδικα. Την ίδια στιγμή, βιομηχανίες όπως αυτή της γεωργίας, της επεξεργασίας τροφίμων και των ξενοδοχείων προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις σε εργαζόμενους, κυρίως οφειλόμενες στο Brexit

H εθνική στατιστική υπηρεσία υπολογίζει πως οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό άγγιξαν τα 1,1 εκατομμύρια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Αρκετές εταιρείες, όπως η Amazon, προσφέρουν χρηματικά μπόνους για την προσέλκυση εργαζομένων. Νέα έρευνα δείγματος 400 στελεχών εταιρειών που δημοσιεύτηκε από την Indeed Flex την περασμένη Τετάρτη υποδεικνύει πως το 50% των επιχειρήσεων προσφέρουν αυξημένους μισθούς έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ο Alpesh Paleja, επικεφαλής οικονομολόγος της Confederation of British Industry η οποία εκπροσωπεί 190.000 επιχειρήσεις, ανέφερε στο CNBC πως «οι εργοδότες χρησιμοποιούν οποιοδήποτε εργαλείο στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Προσφέρουν αυξημένους μισθούς, επενδύουν στην επαγγελματική κατάρτιση, στην ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση».

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού δεν έχουν τα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε αύξηση μισθών όπως η Amazon. «Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς πρόσβαση σε ικανούς εργαζόμενους βρίσκεται στο 38%, αγγίζοντας 5ετές υψηλό χωρίς ενδείξεις διόρθωσης», υπογράμμισε ο Mike Cherry, επικεφαλής της Federation of Small Businesses της Βρετανίας.

Η Julia Kermode, ιδρυτής της IWork η οποία εκπροσωπεί ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους στη «gig economy», ανέφερε στο CNBC πως η Βρετανία δεν έχει πια την ικανότητα αντιμετώπισης της έλλειψης παρά τη «στρατιά των προσωρινών εργαζομένων».

Νέα δεδομένα

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Indeed Flex, το 50% των βρετανικών εταιρειών προσηλώνονται στην προσφορά μη-μισθολογικών προνομίων όπως ελαστικό ωράριο εργασίας, για την προσέλκυση επίδοξων εργαζομένων.

Ο CEO της Limber, Chris Sanderson, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων που έχει πλήξει αρκετές επιχειρήσεις.

«Στον τομέα της φιλοξενίας, για παράδειγμα, εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν νέο εργατικό δυναμικό γιατί δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στα δεδομένα της νέας κανονικότητας που αποζητούν οι νεότεροι εργαζόμενοι, όπως ελαστικότητα και ποικιλία της εργασίας».

Διαβάστε ακόμα: 

Φριτς Γιούσεν – CEO TUI Group: «Η Ελλάδα είναι φέτος ο πρώτος πελάτης μας» (pics)

Μπιλ Γκέιτς: «Έρχονται 10 νέες Tesla» – Σε ποιους τομείς προτείνει να επενδύσετε

Business Insider: Εδώ ξεκουράζονται οι αεροσυνοδοί στις υπερατλαντικές πτήσεις (pics)