Την υπογραφή συμβάσεων ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων για την κατασκευή δορυφόρων επικοινωνιών ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο με τις York Space και Northrop Grumman.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης (Space Development Agency – SDA) του Πενταγώνου αναθέτει στις δύο εταιρείες την κατασκευή 100 δορυφόρων για το δίκτυο «Proliferated Warfighter Space Architecture» που αναπτύσσει ο στρατός των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι δορυφόροι αυτοί θα είναι για πρωτότυπα παραλλαγής «Alpha» στον αστερισμό «Tranche 2 Transport Layer» (T2TL-Alpha), για την παροχή κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.

Η Northrop θα κατασκευάσει 38 δορυφόρους μεταφοράς δεδομένων έναντι 732 εκατ. δολαρίων, ενώ η York θα κατασκευάσει 62 δορυφόρους, έναντι 617 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της SDA, οι δορυφόροι θα αρχίσουν να εκτοξεύονται το 2026.

Πριν την ανάθεση στη Northrop, είχε προηγηθεί η παραγγελία της SDA στην ίδια εταιρεία αμυντικών συστημάτων για τις παραλλαγές Beta, ενώ τον Αύγουστο η Northrop κέρδισε -μαζί με τη Lockheed Martin- ανάθεση ύψους 733 εκατ. δολαρίων για 36 δορυφόρους που προορίζονται για το τμήμα T2TL-Beta του PWSA.

Οι φιλοδοξίες που έχει το Πεντάγωνο σε ό,τι αφορά το Διάστημα γίνονται όλο και μεγαλύτερες, καθώς βλέπει την ανάγκη να συμβαδίσει με την Κίνα, η οποία αποκτά όλο και περισσότερες δυνατότητες, γεγονός που ίσως έχει ευρείες επιπτώσεις στις προσπάθειες των ΗΠΑ για εθνική ασφάλεια στη Γη.

Μάλιστα, ο σχετικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως, καθώς για το 2024 έχουν ζητηθεί 30 δισ. δολάρια, πολλά από τα οποία θα καταλήξουν σε διαστημικές εταιρείες που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες στον στρατό των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν από τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για τα «μπλοκάκια»

Αναδρομικά η αμοιβή έως €3.000 για όσους έχουν ήδη εντοπίσει «μαϊμού» αποδείξεις

Υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές θα έχουν αναπτυχθεί πριν από το 2030

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ