Στη Σαουδική Αραβία, σημαντική χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, με την οποία διατηρούν ευαίσθητες σχέσεις, θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στο βασίλειο πραγματοποιείται καθώς οι δύο χώρες έχουν μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει την τήρηση αρκετών εκεχειριών μεταξύ των εμπόλεμων στρατηγών.

Όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα εξετάσει με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακά και διμερή θέματα.

Θα συμμετάσχει επίσης σε υπουργική συνεδρίαση την Τετάρτη με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, και σε συνεδρίαση του συνασπισμού των χωρών που πολεμούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την Πέμπτη στο Ριάντ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι του 2022, που είχε μέτρια επιτυχία.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ έχουν ως γνωστόν περιπλακεί, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατηγορεί την πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι επηρεάζει τις τιμές του αργού.

Παράλληλα, διατηρείται έντονα η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου επικριτή των αρχών του Ριάντ, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη το 2018, παρότι οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό γυρίσει σελίδα.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει επανεξέταση των σχέσεων με το Ριάντ, μετά την απόφαση του βασιλείου τον περασμένο Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, o Σαουδάραβας σύμμαχος, στον οποίο η Ουάσινγκτον παρέδωσε πολλά όπλα, παίζει βασικό ρόλο στην περιοχή και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τη βούλησή τους για επαναπροσέγγιση, παρά τις πολλές διαφορές.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη αναμένεται να έχουν σημαντική θέση στις συνομιλίες του Άντονι Μπλίνκεν, όπως και το «άγιο δισκοπότηρο» που θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Ισραήλ, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ.

Οι συμφωνίες αυτές, που άρχισαν επί Ντόναλντ Τραμπ, επέτρεψαν σε αρκετές αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος. Αλλά το Ριάντ θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και επίσης απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, παραδέχθηκε ότι υπήρχε αναβρασμός σε σχέση με το θέμα αυτό, και παράλληλα τάχθηκε υπέρ ενός «σταδιακού ανοίγματος» μεταξύ Ισραηλινών και Σαουδαράβων, επικαλούμενη για παράδειγμα τις πολιτιστικές ανταλλαγές ή τον αθλητισμό.

Όσον αφορά την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου και κατεστραμμένη από χρόνια πολέμου, γνωρίζει μια περίοδο ηρεμίας μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την διαπραγμάτευση του ΟΗΕ τον Απρίλιο 2022.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε από το 2015 του στρατιωτικού συνασπισμού στη γειτονική Υεμένη για να στηρίξει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

Διαβάστε ακόμη

Σε επιτήρηση διατηρεί το αμερικανικό αξιόχρεο η Fitch Rating

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο Ατζάι Μπάνγκα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος

Finos Film για φόρους: «Θα ξεμπλέξουμε με την εφορία και θα μπλέξουμε με όλους αυτούς» (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ