Ανάκαμψη κατέγραψαν τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου, επιτυγχάνοντας υψηλό ρεκόρ από τον προηγούμενο Νοέμβριο και τροφοδοτώντας περαιτέρω την πολεμική μηχανή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ανεξάρτητου φινλανδικού think tank, Κέντρο Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), τα ρωσικά έσοδα από τις πετρελαϊκές εξαγωγές έχουν ανακάμψει σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν πως η Μόσχα έχει καταφέρει να κρατήσει τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες σε υψηλά επίπεδα παρά τα εμπάργκο και τις κυρώσεις της Δύσης. 

Τα ευρήματα της έρευνας εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση των G7 πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί αρκετές για να περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα τη στιγμή που οι μειωμένες τιμές της ενέργειας έχουν αποτελέσει θετικό επακόλουθο της προσπάθειας των Δυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αναλυτές του CREA υποδεικνύουν πως η αποτυχία της λεγόμενης «Συμμαχίας του πλαφόν» (Price Cap Coalition) όσον αφορά την αναθεώρηση των επιπέδων των τιμών και της επιβολής των μέτρων έχει οδηγήσει σε απώλεια της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει σε ανανέωση του πλαφόν κάθε δύο μήνες έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες του μέσου όρου της ευρύτερης αγοράς», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής του CREA, Λάουρι Μιλιβίρτα, προσθέτοντας πως «αυτή η αποτυχία αποτελεί ένδειξη πως τα μέτρα απλά δε λειτουργούν».

Στις αρχές του έτους, τα επικαιροποιημένα δεδομένα υποδείκνυαν πως τα έσοδα του Κρεμλίνου από τους υδρογονάνθρακες κατέγραψαν σημαντική μείωση τον Δεκέμβριο. Η τάση αυτή υποδείκνυε με τη σειρά της πως οι κυρώσεις είχαν λειτουργήσει σωστά, ενώ είχαν αυξήσει τις εκκλήσεις για λήψη δραστικότερων μέτρων.

Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα δεδομένα του CREA καταδεικνύουν πως τα έσοδα του Κρεμλίνου από τους φόρους στο πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των εξαγωγών τον Μάρτιο, αν και το σύνολό τους παρέμεινε πολύ χαμηλότερα των αντίστοιχων περσινών επιπέδων.

Αυτό σημαίνει πως παρά την πρόσφατη μείωσή τους στις αρχές του έτους, τα ρωσικά φορολογικά έσοδα έχουν ανακάμψει λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

«Η τάση των φορολογικών εσόδων του Κρεμλίνου έχει ακολουθήσει την αντίστοιχη του ρωσικού πετρελαίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πλαφόν. Η ρωσική κυβέρνηση αλλάζει το φορολογικό της καθεστώς έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων», υπογράμμισε ο αναλυτής του CREA, Ισαάκ Λέβι, προσθέτοντας πως «εάν η Συμμαχία του Πλαφόν δεν μειώσει περαιτέρω το όριό της και δεν καταφέρει να καταπολεμήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία αποφεύγει τις κυρώσεις, οι αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος αυτές θα οδηγήσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου πιο κοντά στα διεθνή στάνταρ, αυξάνοντας περαιτέρω τα έσοδα της χώρας από τον τομέα των υδρογονανθράκων και καταρρίπτοντας όποιο αφήγημα για την ορθή λειτουργία των κυρώσεων».

Σύμφωνα με το CNBC, η ανάλυση του CREA υποδεικνύει πως από την ημερομηνία εφαρμογής των πλαφόν της Ε.Ε. και του γκρουπ των G7, η Μόσχα έχει συνολικά έσοδα 58 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της εξαγωγής πετρελαίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων αυτών οφείλονται σε ευρωπαϊκά τάνκερ μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά του πετρελαίου. Τα έσοδα της Ρωσίας θα μειωθούν κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ εάν το πλαφόν μειωθεί στα $30/βαρέλι και επικαιροποιηθούν τα αντίστοιχα πλαφόν όσον αφορά τις τιμές των πετρελαϊκών παραγώγων.

Σημειωτέον πως το γκρουπ των G7, η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλλει πλαφόν $60/βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ τόσο η Ε.Ε. όσο και η Βρετανία είχαν επιβάλλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού «μαύρου χρυσού» μέσω των θαλάσσιων οδών.

Τα μέτρα αυτά υποτίθεται πως θα έπλητταν το εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας το οποίο χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Τον Φεβρουάριο, η Συμμαχία του Πλαφόν είχε επιβάλει περαιτέρω πλαφόν $100/βαρέλι στα ρωσικά πετρελαϊκά παράγωγα όπως το ντίζελ και $45/βαρέλι στα πετρελαϊκά παράγωγα τα οποία είναι φθηνότερα από αυτό.

Ο απώτερος σκοπός των κυρώσεων είναι η μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Μόσχας χωρίς να επηρεαστεί ως επί το πλείστον η παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τα ρωσικά έσοδα έχουν μειωθεί στο 23% του φετινού της προϋπολογισμού, από το 30% – 35% πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Πώς η Κομισιόν «γράφει» το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα

NTT Data: Νέες επενδύσεις ετοιμάζει ο «ιαπωνικός ΟΤΕ» στην Ελλάδα

Εξοχικά: Πιο φθηνά και από τα σχέδια αγοράζουν τώρα οι ξένοι στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ