H ευρύτατη επέκταση των κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα έχει πλήξει την ανάπτυξη αλλά δεν είναι -ακόμη- γνωστό πως θα αντιδράσουν οι αγορές, σύμφωνα με το CNBC.  Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία ανακοίνωσαν νέα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης προσπαθώντας να μειώσουν τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου στελέχους του ιού. Η Βρετανία, από την πλευρά της έχει υποσχεθεί άρση των μέτρων στις 19 Ιουλίου, παρά την τάση αύξησης των κρουσμάτων.

Το Oxford Economics σε έρευνά του υποστήριξε πως οι οικονομίες που επηρεάζονται από το νέο στέλεχος έχουν φτάσει τις 89. Πολλές από αυτές αναφέρουν πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι το κύριο στέλεχος του ιού στις χώρες τους.

Ο Μπεν Μέι, επικεφαλής του τομέα Global Macro Research του Oxford Economics ανέφερε πως οι φόβοι για την επίδραση του νέου στελέχους είναι «εύλογοι», προειδοποιώντας πως τα εμβόλια δε θα είναι από μόνα τους αρκετά για μια επιστροφή στην κανονικότητα. 

Ο Μέι ανέφερε πως ακόμη και στη Βρετανία, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι επιτυχημένο, το στέλεχος Δέλτα έχει πλήξει την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες δεν έχουν επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού θα πληγούν ακόμη περισσότερο. 

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως -βάσει των χαμηλών εισαγωγών στα νοσοκομεία- τα «κύματα άρσης περιορισμών» κατά της πανδημίας μπορεί να αποτελέσουν ανάγκη για τις οικονομίες οι οποίες σκοπεύουν να ανοίξουν χωρίς πλήρη εμβολιασμό των πολιτών.

Νέα στελέχη του ιού και δεδομένα

Ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Barclays, Κρίστιαν Κέλερ, επίσης ανέφερε πως τα νέα στελέχη του ιού “θολώνουν” την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ίδιος ανέφερε πως «τα δεδομένα επιδεικνύουν πως η ανάκαμψη έχει φτάσει στο ζενίθ της στις ΗΠΑ ενώ στην Κίνα η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο».

Υπογράμμισε πως στις ΗΠΑ η ασυμμετρία των προγραμμάτων εμβολιασμού μεταξύ των διαφορετικών πολιτειών προκαλεί ανησυχία, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την οικονομία και τις αγορές. «Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι σχετικά υψηλά, παραμένουν χαμηλά σε πολλές νότιες και κεντρικές πολιτείες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στους θανάτους», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε πως «η δημιουργία νέων στελεχών, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι τόσο θανατηφόρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο πολλά που μπορεί να αποδειχθούν ανθεκτικά στα εμβόλια». Η Ινδία έχει αναφέρει νέο στέλεχος του στελέχους Δέλτα, το Δέλτα+, ενώ το Περού έχει αναφέρει νέο στέλεχος Λάμδα στον ΠΟΥ

Ακόμη κι αν αυτά τα στελέχη δεν αυξήσουν τους θανάτους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, μπορεί να πλήξουν την κατανάλωση και τη ζήτηση αλλά και την προσφορά εργασίας. 

Η Barclays, όμως, ανέφερε πως ήδη οι κεντρικές τράπεζες έχουν μετατραπεί σε «γεράκια», με την PBOC να έχει μειώσει τα αναγκαία αποθεματικά των τραπεζών. 

Περιθώριο ανάκαμψης

Οι αναλυτές της JPMorgan από την πλευρά τους αναφέρουν σε έρευνά τους πως η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι διορθωτικές τάσεις μερικών μετοχών τους τελευταίους μήνες υποδεικνύουν μια πορεία ανάκαμψης και αντίστασης στα νέα κρούσματα.

«Ακόμη κι αν επιστρέψουν οι περιορισμοί, μπορεί να μην αποτελέσει πλήγμα στις -συνηθισμένες πια- αγορές», ανέφερε το στέλεχος της επιχείρησης Μίσλαβ Ματέικα, ενώ προσέθεσε πως «υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης στις αγορές».

Διαβάστε ακόμη:

Κλιματική αλλαγή: Οι ιστορικές προτάσεις της Κομισιόν που αλλάζουν τα πάντα σε οικονομία και περιβάλλον

Αλ. Γκερέκος: Άλλαξε χέρια ένα από τα «φιλέτα» της πλατείας Λιστόν στην Κέρκυρα

ΕΕ για Ναυτιλία: Υπεύθυνοι και οι χρονοναυλωτές για την καταβολή του φόρου καυσίμων