Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 4ο ετήσιο συνέδριο Consensus του κορυφαίου site ενημέρωσης γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα, Coindesk, στη Νέα Υόρκη.

Το συνέδριο ξεκίνησε χθες (Δευτέρα, 14 Μαίου 2018) και ήδη έχει σημειώσει με διαφορά τη μεγαλύτερη επιτυχία έως τώρα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά αλματώδη ανάπτυξη της ανερχόμενης αγοράς των κρυπτονομισμάτων, του Blockchain, δηλαδή της τεχνολογίας πίσω από αυτά, αλλά και γενικότερα του FinTech, της ψηφιακής δηλαδή “επανάστασης” που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ποικίλους τρόπους.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οργανώνονται δεκάδες πάνελ συζήτησης όπου συμμετέχουν προγραμματιστές, στελέχη από startup γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα, επενδυτές ακόμα και πολιτικοί και στελέχη του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

When Lambo?

Τα βλέμματα τράβηξαν αν μη τι άλλο οι εντυπωσιακές Lamborghini που βρίσκονταν παρκαρισμένες έξω από το κτήριο του συνεδρίου, και τις οποίες νοίκιασε το ανταλλακτήριο Bitmex ως μέρους μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε.

Η επιλογή της συγκεκριμένης μάρκας supercar δεν είναι τυχαία, καθώς η Lamborghini έχει καθιερωθεί ως σύμβολο της “γρήγορης” και μεγάλης επιτυχίας στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, με τη σχετική αργκό “When Lambo” να σημαίνει ουσιαστικά “πότε, δηλαδή πόσο πρέπει να φτάσει πχ. το Bitcoin, προκειμένου να αγοράσεις μια Lamborghini”.

lambo.jpg

Εύα Καιλή, η «αμαζόνα» του Blockchain

Πέρα από τα πανάκριβα ιταλικά αυτοκίνητα όμως, τα βλέμματα στράφηκαν στην Εύα Καιλή, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα μας στο συνέδριο στη Νέα Υόρκη, μιλώντας για το πως η τεχνολογία του Blockchain ανατρέπει τα δεδομένα του χρηματοπιστωτικού -και όχι μόνο- συστήματος, αλλά και το πως οι κεντρικές και ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εναρμονιστούν με την αποκέντρωση (decentralisation) που φέρνει η εν λόγω τεχνολογία.

Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε ότι αφορά το “μυστηριώδες” Blockchain, ωστόσο η ευρωβουλευτής όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δίνει “μάχη” για την πρόωθηση και υιοθέτηση της τεχνολογίας από επιχειρήσεις αλλά και δημόσιους οργανισμούς.

Η Εύα Καιλή συμπεριλαμβάνεται σε μια εξαιρετική κλειστή ομάδα ευρωβουλευτών, που μετά βίας ξεπερνούν τα 10 άτομα, τα οποία σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες με FinTech εφαρμογές (και όχι μόνο), όπως του Blockchain, οι οποίες θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης από το βορειότερο έως το νοτιότερο σημείο της γηραιάς Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής προκειμένου να κάνει περισσότερο κατανοητό στους πολίτες της Ε.Ε. και φυσικά της Ελλάδας τα οφέλη από την υιοθέτηση ανάλογων τεχνολογιών στην καθημερινότητα τους αναφέρει ως παράδειγμα το ύψος των κρυφών χρεώσεων που οι πολίτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνουν σε ετήσια βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα το οποίο ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ.

Τραπεζίτες εναντίον… Bitcoin

Δεν έλλειψαν και τα αλλόκοτα από τις εκδηλώσεις, καθώς ένα από τα event που οργανώθηκαν έξω από το συνέδριο ήταν και μια διαδήλωση-παρωδία υποστηρικτών των τραπεζών! Η ιδιότυπη αυτή πορεία οργανώθηκε από το Genesis mining pool. Οι δήθεν διαδηλωτές (οι οποίοι ήταν ηθοποιοί πληρωμένοι από την εταιρεία) παρίσταναν τους τραπεζίτες, διαδηλώνοντας κατά του… Bitcoin, καθώς όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες δεν “καλοβλέπουν” καθόλου τα κρυπτονομίσματα και την εφαρμογή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θεωρώντας τα τόσο επικίνδυνα ως assets αλλά και άχρηστα ως πραγματικά νομίσματα.

Πράγματι, στο συνέδριο συμμετείχαν και τραπεζίτες, όπως ο Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin πηγαίνουν τις ΗΠΑ στην προ-Εμφυλίου εποχή (1830), θεωρώντας τα “σκουπίδια”.

btcbn.PNG

Τράπεζες-Ripple σημειώσατε… διπλό

Βέβαια υπάρχουν και τραπεζίτες που όχι μόνο δεν αισθάνονται απειλή από τα κρυπτονομίσματα, αλλά μάλιστα πηγαίνουν με το μέρος τους, καθώς μερικά από αυτά προσφέρουν σημαντικά εργαλεία για τις τράπεζες και συγκεκριμένα για τις τραπεζικές συναλλαγές, βελτιστοποιώντας τις σε βαθμό που, σύμφωνα με πολλούς, αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κινείται το χρήμα.

Ένα τέτοιο “φλερτ” τραπεζών-κρυπτονομισμάτων αποτελεί αυτό της Ripple, η οποία εκδίδει το XRP, ένα κρυπτονόμισμα που προσφέρει σχεδόν αστραπιαίες διασυνοριακές συναλλαγές, σχεδόν μηδενικού κόστους, δίχως να μεσολαβεί ανθρώπινος παράγοντας, όπως συμβαίνει σήμερα (μέσω του συστήματος SWIFT που χρησιμοποιούν οι τράπεζες προκειμένου να μεταφέρουν χρήματα).

Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με πάνω από 200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παγκοσμίως, ξεκινώντας από Ασία κυρίως και φτάνοντας ΗΠΑ (βλέπε SBI, Western Union κλπ) αλλά και Ευρώπη (με πιο πρόσφατη την ισπανική Santander), παρουσίασε στην εκδήλωσή της μια live συναλλαγή από ΗΠΑ σε Μεξικό, η οποία διήρκεσε μόλις… 2 δευτερόλεπτα μέσω του xRapid (το οποίο χρησιμοποιεί Blockchain), τραβώντας όλα τα βλέμματα στο συνέδριο. Η ιστορία μέλλει να δείξει το κατά πόσο η ανατρεπτική τεχνολογία του Blockchain θα ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο χάρτης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων-εταιρειών που χρησιμοποιούν το RippleNet αυτή τη στιγμήripplenet.PNG

Μπορείτε να παρακολουθείσετε σε livestreaming το συνέδριο μέσω του Coindesk σε αυτό το λινκ, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα hashtag στο twitter, το #Consensus18. To συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι της 16 Μαΐου.

nasdaqblockchain.jpg