Διεθνή

Δανία: Η πρώτη χώρα που σταματάει την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid

  • newsroom


Δεν αποκλείεται η εμβολιαστική εκστρατεία να συνεχιστεί εκ νέου το φθινόπωρο, ιδίως αν υπάρξει νέα μετάλλαξη του ιού

Η πρώτη χώρα που σταματά την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19 είναι γεγονός, καθώς η Δανία θεωρεί ότι ο ιός τελεί πλέον υπό έλεγχο. «Η άνοιξη έφθασε, η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή και η επιδημία αντιστρέφεται» διαβεβαιώνουν, χαρακτηριστικά, οι υγειονομικές αρχές.  

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα σταματήσει, όπως έγινε γνωστό, έως τις 15 Μαΐου του 2022, όταν και ο κόσμος σταματήσει να «προσκαλείται» στα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, όποιος το επιθυμεί, μπορεί και το καλοκαίρι να μεταβαίνει στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Δανίας ξεκίνησε λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2020. Περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι (σε σύνολο 5,8 εκατ. πολιτών), ενώ 3,6 εκατομμύρια έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι και όσοι έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος του ιού, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ανοσίας να είναι ιδιαιτέρως υψηλά στον πληθυσμό.  

«Είμαστε σε καλή κατάσταση» επιβεβαιώνει ο Bolette Soborg, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. «Έχουμε τον έλεγχο της επιδημίας, τα επίπεδα εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σταθερά, ενώ περιμένουμε να υποχωρήσουν σύντομα» προσθέτει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

Φυσικά, ο Soborg επαναλαμβάνει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς όσοι επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιάζονται κανονικά.  Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εμβολιαστική εκστρατεία να συνεχιστεί εκ νέου το φθινόπωρο, ιδίως αν υπάρξει νέα μετάλλαξη του ιού.  

Διαβάστε επίσης:

Διάλειμμα στην εργασία: Τι ισχύει – Κάθε πόσες ώρες χορηγείται

Φυσικό αέριο: Τι ειπώθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΕΕ – Οι ενστάσεις από Ελλάδα κι άλλες 9 χώρες

Capital Economics: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% στην ελληνική οικονομία το 2022 και ρεκόρ για τον τουρισμό