«Πέπλο μυστηρίου» καλύπτει την υπόθεση που αφορά σε καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση με κατηγορούμενο τον διάσημο Βρετανό ιδρυτή hedge fund, Κρίσπιν Όντεϊ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του hedge fund που ίδρυσε ο Κρίσπιν Όντεϊ, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν αναγνωρίζει την εικόνα της εταιρείας που έχει διαμορφωθεί» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά του Όντεϊ σε βάρος νεότερων γυναικών μελών του προσωπικού.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου, 13 γυναίκες κατηγόρησαν τον Όντεϊ για κακοποίηση ή παρενόχληση επί δεκαετίες, σε μια λεπτομερή έρευνα των Financial Times. Ο Όντεϊ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι είτε είναι αναληθείς, είτε ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν τότε «συναινετικές», όπως αναφέρει η Guardian.

Η πιο πρόσφατη σεξουαλική επίθεση φέρεται πως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από δείπνο στην έπαυλη Odey’s Gloucestershire, στο Eastbach Court. Γυναίκα γνωστή του Όντεϊ είπε στους FT ότι, αφού την κάλεσε να συζητήσουν ένα νομικό θέμα κατ’ ιδίαν, στη συνέχεια της επιτέθηκε με άγριες διαθέσεις.

H Επιτροπή Χρηματιστηριακής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει έρευνα για την Odey Asset Management.

Η έρευνα επικεντρώθηκε αρχικά σε μη χρηματοοικονομικά παραπτώματα, είπε η πηγή, αλλά αργότερα μετατοπίστηκε σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αφού ο Όντεϊ απέλυσε την εκτελεστική επιτροπή του το 2021.

Η έρευνα των FT υποστήριξε επίσης ότι ανώτερα στελέχη του hedge fund Odey Asset Management (OAM) του Odey γνώριζαν για ορισμένες από τις καταγγελίες έως και 16 χρόνια πριν η εταιρεία ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τη συμπεριφορά του Odey.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Peter Martin, ο διευθύνων σύμβουλος της OAM, δήλωσε ότι η εταιρεία «αντιμετωπίζει, τώρα και στο παρελθόν, όλες αυτές τις κατηγορίες εξαιρετικά σοβαρά».

Ο ίδιος δήλωσε: «Η OAM διαθέτει ισχυρές πολιτικές και διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι η εταιρεία συμμορφώνεται ανά πάσα στιγμή με όλες τις νομικές και κανονιστικές υποχρεώσεις της. Η ευημερία του προσωπικού αποτελεί επίσης κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματικής κουλτούρας της OAM. Δεν αναγνωρίζουμε την εικόνα της επιχείρησης που έχουν προβάλλει οι Financial Times».

Ο Martin δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, «οι οποίοι εξετάζονται από τους δικηγόρους μας».

Δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, η Morgan Stanley και η JP Morgan, βρίσκονται στη διαδικασία διακοπής των δεσμών τους με την OAM ως απάντηση στους ισχυρισμούς.

Ο Martin δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά με τις επενδυτικές τράπεζες που αποσύρουν τους κρίσιμους ρόλους τους ως prime brokerage (μέσω των οποίων τα hedge funds δανείζονται χρήματα για να επενδύσουν), αλλά δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ενεργές συζητήσεις με όλους τους παρόχους υπηρεσιών και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας για να διασφαλίσουν την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών».

Ο Odey είπε την Πέμπτη στο Reuters ότι η κίνηση της Morgan Stanley αποτελεί «σπασμωδική αντίδραση σ’ έναν ισχυρισμό των FT», προσθέτοντας ότι «καμία υπόθεση δεν έχει προχωρήσει δικαστικά».

Πώς ο Όντεϊ απέφευγε τις κατηγορίες για δεκαετίες

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι συνεργάτες της Odey Asset Management γνώριζαν τη φερόμενη κακομεταχείριση γυναικών από το 2004, όταν μια υπάλληλος της υποδοχής παραιτήθηκε και προχώρησε σε καταγγελία κατά της εταιρείας.

Στην επιστολή παραίτησής της έγραφε ότι αποτελούσε στόχο «ανεπιθύμητου σεξουαλικού ενδιαφέροντος από πλευράς του κ. Crispin Odey», με τη μορφή «μασάζ, φιλιών, αγκαλιών και ωμών σεξουαλικών σχολίων».

Η έρευνα των FT αποκάλυψε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρείας προσπάθησε να εισηγηθεί μέτρα για να συγκρατήσει τον Όντεϊ τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς παραβίασε μια «τελική γραπτή προειδοποίηση» που του απαγόρευε να συμπεριφέρεται ανάρμοστα προς το γυναικείο προσωπικό. Αντίθετα όμως, ο Odey απέλυσε τα μέλη του συμβουλίου.

Η Jess Phillips, βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι η FCA θα πρέπει «να διεξαγάγει την ανεξάρτητη έρευνά της δίνοντας τη δέουσα προσοχή στις εν λόγω σοβαρές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση».

Η Harriett Baldwin, βουλευτής των Συντηρητικών και προεδρεύουσα ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, είπε: «Το εύρος των γυναικών δίνει μια ανησυχητική εικόνα ενός ακατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος». Και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρη ότι οι επενδυτές και οι υποψήφιοι επενδυτές στα funds, οι εργαζόμενοι, οι υποψήφιοι υπάλληλοι και η ρυθμιστική αρχή θα διαβάσουν αυτό το άρθρο με ανησυχία».

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν μειωθεί από το ρεκόρ των 13,3 δισ. δολαρίων πριν από αρκετά χρόνια. Ο Όντεϊ παραιτήθηκε από συν-διευθύνων σύμβουλος τον Νοέμβριο του 2020, αν και παρέμεινε ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Τότε η Odey Asset Management ίδρυσε τη θυγατρική Brook Asset Management, που αργότερα μετονομάστηκε σε Brook και στην οποία βρήκαν στέγη σχεδόν τα μισά κεφάλαια της εταιρείας.

Η Morgan Stanley, η JPMorgan και η Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Odey Asset Management δεν σχολίασε.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν: Ποια είναι η «εκλεκτή» του Ερντογάν για το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας

H Binance αποκόπτεται από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ