Στη δήλωση ότι η μεταναστευτική κρίση «θα καταστρέψει τη Νέα Υόρκη» προχώρησε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Έρικ Άνταμς, καθώς κάθε μήνα συρρέουν στην αμερικανική μητρόπολη περισσότεροι από 10.000 νέοι οικονομικοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, του οποίου δεν έβλεπα τη λύση. Σε αυτό δεν βλέπω τη λύση», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Δημοκρατικός Έρικ Άνταμς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Σε διάστημα 1,5 χρόνου περισσότεροι από 110.000 μετανάστες έφτασαν στη Νέα Υόρκη, μια πόλη με 8,5 εκατ. κατοίκους. Κάποιους από αυτούς τους έστειλαν από πολιτείες στα σύνορα με το Μεξικό Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, οι οποίοι ναυλώνουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μετανάστες σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Λος Άντζελες.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στις ΗΠΑ το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον πολιτικό ζήτημα, με τους Ρεπουμπλικάνους να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορούν τον Τζο Μπάιντεν ότι έχει μετατρέψει τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό σε σημείο διέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Η πόλη της Νέας Υόρκης, βάσει της νομοθεσίας της, είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλυμα, τροφή και φροντίδα σε όποιον υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου.

Ο Άνταμς, ένας Αφροαμερικανός πρώην αστυνομικός, ζητεί επίμονα τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση. «Η συμπόνια των Νεοϋορκέζων είναι πιθανόν αστείρευτη, όμως οι πόροι μας δεν είναι», είχε επισημάνει τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του την Τετάρτη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ενώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η New York Immigration Coalition κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «ρίχνει την ευθύνη για την κακή διαχείριση των νέων αφίξεων […] στους ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και μια ευκαιρία».

«Αυτή η επικίνδυνη ρητορική είναι κάτι που περιμέναμε από έναν ακροδεξιό πολιτικό», σχολίασαν οι ενώσεις Coalition for the Homeless Legal Aid Society σε κοινή τους ανακοίνωση. Τα σχόλια του Άνταμς «έχουν στόχο να δημιουργήσουν φόβο με ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσαν.

Διαβάστε ακόμη

Στη δίνη της δολοφονίας στο Blue Horizon η Attica Group

Κακοκαιρία Daniel: Παράπλευρες επιπτώσεις και στον τουρισμό – Ακυρώσεις και εγκλωβισμένοι επισκέπτες

Blue Horizon: Τέσσερις λιμενικοί διώκονται πειθαρχικά – Aπεργία της ΠΝΟ για τον θάνατο του Αντώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ