Κατά 3,1% θα «τρέξει» το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2016 – Σοβαρές συνέπειες από το Brexit σε Βρετανία και Ευρώπη – Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζει το Ταμείο – Αρνητική πορεία των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Βρετανίας η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία – «Εάν δεν υπήρχε το Brexit θα προχωρούσαμε σε αναβαθμίσεις», εξηγεί το ΔΝΤ

της Σοφίας Ζαφείρη

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην επικαιροποιημένη έκδοση του World Economic Outlook, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι το πράττει εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Όπως μάλιστα σημειώνει στο προοίμιο της έκθεσής του το Ταμείο, εάν δεν υπήρχε το Brexit τότε θα είχε αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του.

«Η αναπάντεχη απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δημιουργεί ένα κύμα ανησυχίας και μάλιστα σε μία περίοδο που τόσο η καταναλωτική όσο και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι ευάλωτες. Το Brexit ενισχύει πολιτική, οικονομική και θεσμική αβεβαιότητα και θα έχει αρνητικές μακροοικονομικές συνέπειες κυρίως για τις ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε.», εκτιμά το Ταμείο.

Σαφέστατα το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η βρετανική οικονομία, με το ΔΝΤ να καλεί Ευρωπαίους και Βρετανούς αξιωματούχους να ακολουθήσουν μία «ήπια αλλά και όσο το δυνατόν ταχύτερη διαδικασία καθορισμού των μελλοντικών χρηματοοικονομικών τους σχέσεων», προκειμένου οι όποιες συνέπειες να καταστούν λιγότερο οδυνηρές και να μην υπάρξει διάχυσή τους και εκτός Γηραιάς Ηπείρου.

Η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3,1% (έναντι πρόβλεψης για 3,2% τον Απρίλιο του 2016) και το 2017 με ρυθμό 3,4% (από 3,5% προηγούμενη πρόβλεψη). Στη Βρετανία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 1,7% το 2016 (υποβάθμιση από το 1,9%) και 1,3% για το 2017 («τσεκούρι» σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ που τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,2% ).

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη το Ταμείο αυξάνει κατά 0,1 μονάδες την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,6% φέτος, αλλά προχωρά σε υποβάθμιση κατά 0,2 μονάδων για το 2017 στο 1,4%.

«Εάν δεν υπήρχε το Brexit το ΔΝΤ ετοιμάζονταν να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για φέτος αλλά και για το 2017 έστω και κατά μικρό ποσοστό», τονίζει το Ταμείο.

Τα δύο σενάρια

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εξετάζουν δύο βασικά σενάρια, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Maury Obstfeld να προειδοποιεί ότι «υπάρχει πιθανότητα οι συνέπειες του Brexit να είναι δυσμενέστερες των εκτιμήσεων».

Βάσει του πρώτου σεναρίου οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα δυσχεράνουν ενώ οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις δαπάνες τους, τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη υφήλιο τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο του 2017. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο θα υποχωρήσει σημαντικά τόσο φέτος όσο και το 2017.

Βάσει του «απόλυτα αρνητικού» σεναρίου, θα υπάρξουν εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι μόνο της Γηραιάς Ηπείρου. Οι εμπορικές σχέσεις Βρετανίας Ε.Ε. δεν θα υπακούσουν στους κανονισμούς του ΠΟΕ. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα.

Εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες οικονομίες – αναδυόμενες αγορές

Το Brexit μπορεί να πλήξει την Ιαπωνία, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 0,3% (από 0,5%) για φέτος, ενώ για το 2017 την τοποθετεί στο 0,1% (από 0,2% πριν).

Η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο οδήγησε το ΔΝΤ σε υποβάθμιση της εκτίμησής του, καθώς αναμένει το ΑΕΠ να «τρέξει» 2,2% φέτος (από 2,4% πριν), αλλά διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για το 2017, για ανάπτυξη 2,5%.

Σε αναβάθμιση κατά 0,1% της πρόβλεψης για την Κίνα προχωρά το Ταμείο, με εκτίμηση ότι η οικονομία θα ενισχυθεί κατά 6,6% φέτος και κατά 6,2% το 2017.

IMFFULL