Ενδεχομένως η εκρηκτική άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς έπειτα από δύο χρόνια καταγράφεται υποχώρηση των τιμών σε εννέα σημαντικές οικονομίες.

Πιο συγκεκριμένα στην Αυστραλία οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση για 5ο συνεχόμενο μήνα. Σε Καναδά και Σουηδία η συρρίκνωση  των τιμών ξεπερνάει το 8%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία το 12%.  Πτωτική τάση παρουσιάζουν οι τιμές και σε Αμερική και Βρετανία, με πολλές άλλες οικονομίες να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Τα χαμηλά επιτόκια και η περιορισμένη προσφορά τροφοδότησαν σταθερή άνοδο των τιμών των κατοικιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες τη δεκαετία που ακολούθησε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Για παράδειγμα, σε  Αμερική, Καναδά και Ολλανδία η αύξηση των τιμών των ακινήτων έχει ξεπεράσει το 30% από το 2020.

Η τάση αυτή φαίνεται για πρώτη φορά να αντιστρέφεται, όπως μεταδίδει ο «The Economist». Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αύξηση των επιτοκίων. Πριν από ένα χρόνο το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου στην Αμερική ήταν κάτω από 3%. Σήμερα είναι μόλις λίγο κάτω από το 7%. Στη Νέα Ζηλανδία, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ξεπέρασαν το 7% για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια- στη Βρετανία, το μέσο πενταετές δάνειο σταθερού επιτοκίου ξεπερνά σήμερα το 6% για πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια.

Τα καλά νέα είναι πως η πτώση των τιμών ακινήτων δεν προμηνύει οικονομική κατάρρευση, παραδείγματος χάριν στις ΗΠΑ, όπως θα συνέβαινε πριν από μία 15ετία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι λιγότερα και οι τράπεζες έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση. Σε άλλες χώρες, όμως, όπως οι σκανδιναβικές, οι αυξήσεις στον δανεισμό είναι μεγαλύτερες, με το χρέος των νοικοκυριών να φτάνει περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Σε αυτές θα μπορούσε να υπάρξει αποσταθεροποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμα:

Σόλομον – Ντίμον: Οι δύο «γκουρού» προειδοποιούν – Έρχεται ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η κόκκινη κάρτα στην Αττική Οδό, η Goldman Sachs αγόρασε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, η HIG θέλει τον Beinoglou και ο Γερμανός πολιορκεί δύο εταιρίες

Πώς βλέπουν τώρα οι μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου real estate την αγορά ακινήτων