Mια «νέα φάση» στην προετοιμασία του για «πόλεμο» στα σύνορα με το Λίβανο, όπου εντείνονται οι ανταλλαγές φονικών πυρών με τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ολοκλήρωσε ο ισραηλινός στρατός. .

Ακριβώς έξι μήνες από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ  απέσυρε χερσαίες δυνάμεις του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, δύο ταξιαρχίες θα παραμείνουν στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας και στο νέο διάδρομο που διχοτομεί πλέον το παλαιστινιακό έδαφος «προκειμένου να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης των IDF και η ικανότητά τους να διεξάγουν ακριβείς επιχειρήσεις», όπως έγινε γνωστό την Κυριακή. Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Χαν Γιούνις θα μπορούσαν να επιστρέψουν, λένε ακόμη οι Ισραηλινοί.

Η απόφαση ελήφθη για «τακτικούς λόγους» και για την ανάπαυση των εφέδρων επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες έντονων μαχών, αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολέμου.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αιγυπτιακή πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών, σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη.

Χθες εστάλησαν αντιπροσωπείες του Ισραήλ όσο και της Χαμάς στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τις νιοστές συνομιλίες με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο επιβεβαίωση της πληροφορίας από τη Χαμάς ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας. Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να φύγουν εντός ωρών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα κατά το Αλ Καχέρα.

Η Χαμάς επανέλαβε χθες ότι ζητούμενα γι’ αυτήν είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, η επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει επανειλημμένα τις αξιώσεις αυτές της Χαμάς. Δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις «ακραίες απαιτήσεις της Χαμάς» ούτε θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανταλλαγές πυρών σημειώνονται καθημερινά ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη φιλοϊρανική λιβανική Χεζμπολάχ, η οποία λέει ότι υποστηρίζει το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν χθες τα χαράματα στον ανατολικό Λίβανο, όπου έχει θέσεις η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται σ’ αυτό τον φιλοϊρανικό σχηματισμό, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έδρασε σε αντίποινα αφού ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στο λιβανικό έδαφος.

Τουλάχιστον 359 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις διασυνοριακές συγκρούσεις στο Λίβανο εδώ και σχεδόν έξι μήνες και 18 άνθρωποι στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε  ότι ο στρατός «τελείωσε την προετοιμασία για να αντιδράσει σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε να προκύψει έναντι του Ιράν».

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλεβί δήλωσε επίσης  ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν το Ιράν», δήλωσε ο Χαλεβί σε τηλεοπτική δήλωσή του. «Μπορούμε να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον του Ιράν σε μέρη κοντά και μακριά. Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή», δήλωσε ο Χαλεβί.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα είχε δηλώσει από την πλευρά του την Παρασκευή πως είναι «αναπόφευκτο» να απαντήσει το Ιράν στο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά ιρανοί στρατιωτικοί και το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του φιλοϊρανικού κόμματος, το πλήγμα στο προξενείο αποτελεί «σημείο καμπής» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.

Όσο και αν στη Λωρίδα της Γάζας έρχεται μια φαινομενική ηρεμία, υπάρχει πάντα η Τεχεράνη που κλιμακώνει -για την ώρα λεκτικά- τις απειλές κατά του Ισραήλ με αφορμή το χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό κατά τα οποία εξοντώθηκαν επίλεκτοι Ιρανοί στρατηγοί.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιαδήποτε απάντηση. «Όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον βλάψουμε», διαμήνυσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αλλά και ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλεβί που δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή.

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μπαγκερί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι εχθροί της χώρας του «θα μετανιώσουν» για τους φόνους. Φρόντισε να πει ακόμη ότι η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό και με τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την πράξη του».

Τα σενάρια που εξετάζουν κυβερνήσεις και αναλυτές περιλαμβάνουν καταρχάς ένα τρομοκρατικό χτύπημα από το Ιράν, το οποίο θα ενεργοποιήσει το δίκτυο των οργανώσεων που ελέγχει στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτή. Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Τεχεράνη κάποιον «δορυφόρο» της, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι στην Υεμένη, δύο οργανώσεις με πυραυλικό δυναμικό που τους έχει χορηγήσει η Τεχεράνη.

Τα πλέον ακραία σενάρια περιλαμβάνουν ένα πυραυλικό χτύπημα κατευθείαν από το ιρανικό στο ισραηλινό έδαφος με κάποιον από πολλούς πυραύλους με βεληνεκές ως και την Ευρώπη. Εκεί πλέον η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δύσκολα θα είναι αναστρεψιμη.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο» στα πλάνα για το πρώην κτίριο της ΝΔ στη Ρηγίλλης: Αντί για ξενοδοχείο 5*, τελικά κατοικία με πισίνα

«Αποκαλυπτήρια» για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα από το βήμα της γ.σ.

Εκδόσεις Λιβάνη: Αυτή την εβδομάδα το σφυρί για την ιστορική έδρα του εκδοτικού οίκου στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ